Pozivamo darivatelje i građane da podrže Imunološki zavod

Obrazac za slanje OIB i ostalih podataka
09/04/2015
Članovi Županijskog intervetnog tima dobili Priznanja o osposobljavanju za izvanredne situacije
13/04/2015

Hrvatski Crveni križ više od 60 godina u Hrvatskoj organizira dobrovoljno davanje krvi i okuplja darivatelje krvi te zbog toga mora ukazati na važnost rješavanja sudbine Imunološkog zavoda. U  Hrvatskom Crvenom križu jako dobro znamo da je darivanje krvi u Hrvatskoj neprocjenjiva vrijednost, a prikupljanje krvi temelji se na načelima humanosti, solidarnosti i anonimnosti. Tko god bio vlasnik Imunološkog zavoda, mora o tome voditi računa.

„Prikupljena krv u Hrvatskoj, odnosno plazma čijom se obradom bavi Imunološki zavod, najzdravija je u Europi. Incidencija novootkrivenih krvno prenosivih bolesti od kojih je najpoznatiji AIDS, u Hrvatskoj je četiri puta manja nego što je prosječna incidencija novootkrivenih krvno prenosivih bolesti u Europskoj uniji. To znači da imamo zdrave darivatelje. Takvu blagodat ne smijemo prepustiti isključivo gospodarskom interesu“, ističe dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Slijednost obrade plazme može se ugovoriti, napominje dr. Jelić, ali ne može se pratiti i ne mogu se provjeravati derivati koji se dobiju iz obrade u nekim drugim zemljama. To potencijalno može biti prijetnja zarazama i krvno prenosivim bolestima.

Zbog svega navedenog Hrvatski Crveni križ smatra da se mora učiniti sve kako bi se očuvao sustav prikupljanja i obrade krvi kakav trenutno postoji u Republici Hrvatskoj zbog zaštite zdravlja i sigurnosti svih građana – to je naš jedini cilj!

Budući da takvo rješenje nudi Visia Croatica, Hrvatski Crveni križ im pruža podršku te ovim putem poziva sve svoje članove, dobrovoljne davatelje krvi i sve ljude dobre volje u Hrvatskoj da podrže ovu inicijativu.

Kao građani, svjesni važnosti trenutka, dr. Josip Jelić, predsjednik HCK i Robert Markt, izvršni predsjednik HCK danas su uplatili svoje komanditne uloge u Hrvatskoj poštanskoj banci u Zagrebu, a pridružili su im se i dobrovoljni davatelji krvi.

 

Svi oni koji se žele uključiti i osobno podržati inicijativu za spas Imunološkog zavoda, to mogu učiniti uplatom novaca na račun broj HR4823900011100898470. Sve dodatne informacije možete pronaći na poveznici http://www.visia-croatica.hr/stakes.html.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content