Građani učili kako se reanimira srce

U shopping centru SUPERNOVA prikupljeno oko 200 kilograma raznih namirnica
14/10/2017
Prikupljeno 150 doza dragocjene tekućine
17/10/2017

KOPRIVNICA- Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji sa Hrvatskim društvom za reanimatologiju, ogranak Hrvatskog liječničkog zbora, podružnica Koprivnica organiziralo je u subotu 14. listopada 2017. na Zrinskom trgu u Koprivnici akciju u povodu obilježavanja Europskog dana oživljavanja srca pod sloganom „Zajednica spašava živote“.

Cilj akcije je bio podizanje svijesti o srčanom zastoju i tim povodom su liječnici, instruktori, medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri, građane su podučavali reanimaciji i upotrebi automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Sudeći po odazivu naših sugrađana te njihovog angažmana u akciji, uspješno smo ostvarili cilj akcije jer građani mogu uvelike pomoći kod srčanog zastoja. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta i zbog svega toga važno je upoznati građane sa mogućnostima pravovremene reanimacije.

Europski dan reanimacije na središnjem trgu posjetili su koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Melita Samoborec, pročelnica Odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja i glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić. Edukaciju na trgu vodio je dr. Dražen Curman, instruktor ALS-a iz Društva za reanimatologiju, inače kirurg u koprivničkoj bolnici i predavač prve pomoći u Crvenom križu, a pridružili su mu se dr. Petar Martinčić, liječnik volonter Crvenog križa, dr. Miroslav Narančić iz koprivničke bolnice te učenici Srednje medicinske škole iz Koprivnice. Pridružili su nam se i predstavnici Interventnog tima Crvenog križa, Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, Policijske uprave Koprivničko-križevačke i HGSS-a.

hck
hck

Odgovori

Skip to content