Građani učili kako reanimirati srce

Na akcijama u listopadu dobrovoljni darivatelji krvi dali 483 doze krvi!
21/10/2019
Članovi Kluba 100 u posjetu Predsjednici Republike Hrvatske
21/10/2019

KOPRIVNICA –   Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora, podružnica Koprivnica i Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica edukacijom građana o reanimaciji srca obilježili su u subotu 19. listopada 2019. godine na Zrinskom trgu u Koprivnici Europski dan oživljavanja srca.

Cilj akcije je bio podizanje svijesti o srčanom zastoju  i tim povodom su  liječnici, instruktori, medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri, građane su podučavali reanimaciji i upotrebi automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Sudeći po odazivu naših sugrađana te njihovog angažmana u akciji, uspješno smo ostvarili cilj akcije jer građani mogu uvelike pomoći kod srčanog zastoja. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta i zbog svega toga važno je upoznati građane sa mogućnostima pravovremene reanimacije.

Europski dan reanimacije na središnjem trgu posjetili su za zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž i pročelnik Dario Jembrek te u ime Koprivničko-križevačke županije  župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Edukaciju na trgu vodio je dr. Nenad Teufel ,međunarodni instruktor ALS-a iz Društva za reanimatologiju, inače kirurg u koprivničkoj bolnici i predavač prve pomoći u Crvenom križu, a pridružili su mu se dr. Dražen Curman, član Odbora GDCK Koprivnica također predavač prve pomoći u u koprivničkom Crvenom križu, te učenici Srednje medicinske škole iz Koprivnice.

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije tom su prigodom okupljenim građanima podijelili letke i održali edukativne vježbe o pružanju prve pomoći unesrećenima.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content