Edukacija učitelja u OŠ ”Fran Koncelak” Drnje o dijabetesu

Dobrovoljni darivatelji krvi iz Gole na izletu
23/08/2021
Ponedjeljak, 6. rujna u KTC-u provodi se akcija prikupljanja donacija
01/09/2021

DRNJE – Nakon što je nedavno kod jednoj učenika Osnovne škole ”Fran Koncelak” dijagnosticiran inzulinski ovisan dijabetes, provedena je edukacija učitelja o toj bolesti. Takve edukacije sastavni su dio rada Kluba dijabetičara ”Slatko srce”, koji je osnovan u okviru Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. U proteklih šest mjeseci kod nekoliko djece u našoj županiji je dijagnosticiran inzulinski ovisan dijabetes pa je potrebno provesti ovakve edukacije u još nekoliko osnovnoškolskih ustanova.

Učiteljice i učitelji, koji će u školi u Drnju raditi s oboljelim djetetom, usvojili su temeljna znanja o dijabetesu, kako bi znali pravilno postupati u reguliranju glukoze u krvi kod oboljelog učenika. Tijekom edukacije radili su s osnovnim mehaničkim i digitalnim uređajima i alatima koji služe u liječenju i reguliranju glukoze u krvi – inzulinski pen, trakice za mjerenje glukoze, glukometar, glukagon… Naučili su i o glavnim pokazateljima promjene stanja glukoze u krvi, kritičnim stanjima hipoglikemije i hiperglikemije te postupcima koje je potrebno provesti radi sprječavanja zdravstvenih komplikacija.

Nakon ove temeljne edukacije učiteljice i učitelji su zamoljeni da se nastave educirati o dijabetesu korištenjem stručne literature, jer će samo na taj način proširiti svoje znanje te smanjiti strahove i bojazni, a uvelike će pomoći djetetu i njegovoj obitelji u reguliranju ovog zdravstvenog stanja.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content