Edukacija učitelja OŠ „Đuro Ester“ o dijabetesu

Podijelili smo 50 paketa s prehrambenim namirnicama u Peterancu
12/02/2021
Na izvanrednoj akciji DDK prikupljene 45 doze krvi, a s akcijama nastavljamo 15. veljače 2021.
15/02/2021

KOPRIVNICA- Voditelj Kluba dijabetičara Slatko srce, koji djeluje pri Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Miroslav Kanisek održao je u četvrtak 11. veljače, na Svjetski dan bolesnika, predavanje i radionicu za učitelje OŠ „Đuro Ester“ o osnovama rada s učenicima koji boluju od dijabetesa. U školi je dvoje djece koji su uključeni u sve školske aktivnosti, a o njihovim specifičnim životnim potrebama tijekom boravka u školi bilo je riječi u predavanju. Osim što su učitelji naučili osnovna znanja o inzulinski ovisnom dijabetesu koji nije uzrokovan prehranom niti smanjenom aktivnošću već ima genetsku predispoziciju koja se aktivira vanjskim čimbenicima života, naučili su i o simptomima hiperglikemije i hipoglikemije. Ova dva stanja, niska i visoka razina glukoze u krvi imaju štetan učinak na zdravlje osobe s dijabetesom te se u oba slučaja mora djelovati, a za pravovremeno prepoznavanje potrebno je razumijevanje učitelja koji rade s djetetom. Učitelji su naučili da se u prvome slučaju djetetu mora omogućiti uzimanje hrane, a u drugome slučaju mora se omogućiti uzimanje inzulina. Dio je učitelji izrazio želju za apliciranjem inzulina i glukagona u naranču te je ovo većini bio prvi doticaj s injekcijskom špricom.

Što je veći broj osoba, kako djece tako i odraslih, educirano o dijabetesu to će biti manje stigmatiziranja oboljelih i većeg prihvaćanja okoline, a štetne posljedice po zdravlje oboljelih će biti svedene na minimum. Upravo ovo su ciljevi Kluba dijabetičara  koji je s radom počeo u kolovozu 2020. godine i već broji oko 35 članova – djece, mladih i njihovih roditelja. Unatoč trenutnoj  epidemiološkoj situaciji postoji potreba za edukacijama naših sugrađana jer su još uvijek brojne negativne konotacije i situacije vezane za dijabetes. Naime, dijabetes je za sada neizlječiva bolest te unatoč naporima za podizanje svijesti o njoj veliki broj naših sugrađana vjeruje lažnim informacijama o „čudesnom lijeku“ koji ne postoji. Različitim aktivnostima našeg Kluba dijabetičara želimo osvijestiti sugrađane o ovoj bolesti kod djece i mladih te se izboriti za suvremene načine praćenja i liječenja dijabetesa što ima za rezultat očuvanje kvalitete života bez oštećenja organizma.

Voditelj Kluba, članovi Kluba i stručnjaci dijabetolozi će tijekom ove godine održavati brojna predavanja i radionice za učitelje i učenike onih škola u kojima se školuju djeca s dijabetesom, ali i edukacije samih članova Kluba jer znanja o dijabetesu se neprekidno moraju nadopunjavati i osuvremenjivati. Svi zainteresirani mogu se uključiti u planirane aktivnosti o kojima možete pročitati na internet stranicama koprivničkog Crvenog križa www.hck-koprivnica.hr .

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content