Dvojbe zbog koronavirusa: Ne treba strahovati od darivanja krvi

Preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti
04/03/2020
U Osnovnoj školi Legrad natjecat će se 13 ekipa podmlatka i mladeži
05/03/2020

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica od 16. ožujka 2020. godine nastavlja s ovogodišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi. No, među nekim građanima pojavila su se pitanja vezana uz darivanje krvi i koronovavirusa, odnosno je li u vrijeme postojanja opasnosti od zaraze preporučljivo darivati krv.
Na tu dvojbu odgovorila je Patricija Topić Šestan, dr.med., spec.transfuziolog, voditeljica odjela za davalaštvo krvi Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu: “Dobrovoljno darivanje krvi je uvijek dobra ideja, pa i u vrijeme infekcije SARS-CoV-2 odnosno COVID-19 virusom.”
Naime, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog navedenim virusom, objašnjava Topić Šestan te dodaje kako još uvijek nije dokazano da se prenosi putem krvnih pripravaka, što ne isključuje mogućnost prijenosa.
“Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, nažalost ne mogu čekati da epidemija prođe, da se otvore granice i popune police u trgovinama. Oni svoj lijek – krvni pripravak trebaju sad i odmah. Vjerujte da smo poduzeli i da svakodnevno poduzimamo sve mjere predostrožnosti sukladno kriterijima za odabir darivatelja krvi, ne samo glede moguće zaraze korona virusom, nego i brojnim drugim za transfuzijsko liječenje prepoznatim rizicima. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo”, poručuje Topić Šestan.
“O podobnosti potencijalnog darivatelja za realizaciju te ideje odlučuje medicinska struka na mjestu darivanja”, zaključuje Patricija Topić Šestan.

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content