Dr. Dražen Sačer izabran za predsjednika Nacionalnog odbora za dobrovoljno darivanje krvi

Na akcijama u studenom dobrovoljni darivatelji krvi dali 371 dozu krvi, imamo i jednog novog jubilarca
17/11/2023
Mobilni tim podijelio 220 paketa potrebitim korisnicima u 11 općina
22/11/2023

ZAGREB – U Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, u ponedjeljak, 20. studenog 2023. godine održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj. Za predsjednika Odbora izabran je dr. Dražen Sačer, član Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa i bivši predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Među devetoro članova Nacionalnog odbora za DDK izabranih po regijama je i Stjepan Lončar, predstavnik dobrovoljnih darivatelja krvi za regiju Sjever i član Odbora GDCK Koprivnica.

Izbor predsjednika i člana Nacionalnog odbora za DDK u Republici Hrvatskoj još jedno je priznanje GDCK Koprivnica, koje je dugi niz godina u vrhu dobrovoljnog darivanja krvi i po organizaciji i po broju prikupljenih doza u Hrvatskoj.

Nacionalni odbor DDK je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje  na planiranju i provođenju akcija, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim darivateljima, utvrđivanje načina  evidencije darivatelja i njihovo usklađivanje te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u vezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi. Zajedno s Glavnim odborom i stručnim službama Hrvatskog Crvenog križa, Nacionalni odbor DDK sudjeluje u donošenju smjernica djelovanja svih organizacija koje se bave promicanjem dobrovoljnog davanja krvi radi usklađivanja načina djelovanja na državnoj razini.

Na sastanku je članovima Odbora prezentirano Izvješće o broju prikupljenih doza krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa u 2022. godini. Pregledom ostvarenih rezultata lani se bilježi normalizacija organizacije i provedbe akcija davanja krvi. Izložen je prijedlog Plana prikupljanja doza krvi za 2024. godinu, koji je jednoglasno prihvaćen i upućen Glavnom odboru Hrvatskog Crvenog križa na usvajanje. Raspravljalo se i o regionalnim primjerima dobre prakse kao i mogućim novim strategijama, ne bi li se zadržala dosadašnja razina opskrbe zdravstva potrebnim dozama krvi i krvnih pripravaka, pridržavajući se solidarnosti i humanosti. Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi u suradnji s mjerodavnim ministarstvom organizira nacionalna kampanja s ciljem dodatnog informiranja javnosti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content