Crveni križ osposobio 14 juniora spasioca

Studente Sveučilišta Sjever pozivamo na akciju darivanja krvi u petak prije podne
12/11/2015
Korisnicima Socijalne samoposluge do sada podijeljeno 260 paketa hrane i higijenskih potrepština
19/11/2015

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim crvenim križom, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je po prvi puta tečaj junior-spasilac. Tečaj, u trajanju od tri dana, uspješno je prošlo 14 polaznika, učenika koprivničkih škola. Tečaj je vodio Nikola Mrđen, instruktor iz Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije i regionalni koordinator za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju Službe spašavanja života na vodi, a prvu pomoć s polaznicima je radio dr. Dražen Curman, predavač prve pomoći.
Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Osim predavanja u Crvenom križu, polaznici tečaja praktični dio nastave odradili su na bazenima Cerine. Nakon dva dana teoretske i praktične nastave, svi polaznici trećeg dana su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita i time stekli diplome junior-spasilac.
Prvi juniori-spasioci u Koprivnici su tako Filip Vodopija, Luka Kuzmić, Leonardo Ivačić, Karlo Kuljić, Marko Antonio Cug, Ema Jembrek i Helena Sivonjić, učenici sedmih razreda iz OŠ Đure Estera, Karlo Hlevnjak, Paulo Krunić, Luka Radotović, Fran Pintar, Fran Tisaj i Tin Prvić, učenici osmih rezreda iz OŠ Braće Radića i Luka Đurkan, učenik 4. razreda iz Obrtničke škole Koprivnica.
Dio polaznika su i članovi Plivačkog kluba Cerine iz Koprivnice, koji nam je bio partner u ovom projektu.
Ovim tečajem pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem koje osim psihofizičkih sposobnosti uključuje i poznavanje bar jednog stranog jezika, te snalaženje u komunikaciji.
Projekt Sigurnost na vodi koprivnički Crveni križ provodi drugu godinu za redom, a ove godine po prvi puta je organiziran Tečaj junior-spasilac koji se pokazao izuzetno uspješan. Prema riječima instruktora Nikole Mrđena, polaznici su pokazali interes za spašavanje te su s izuzetno dobrim ocjenama položili ispit.
U sklopu projekta Sigurnost na vodi, u 2015. godini, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica održalo je konferenciju na novinare u suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, obiđena su kupališta Šoderica i Drava kod Legrada gdje su kupači upozoreni na opasnosti koje im prijete te su podijeljeni letci i promotivni materijali, lopte i jastuci za vodu.
Goran Višak i Lidija Molnar, voditelji podmlatka Crvenog križa iz OŠ A. N. Gostovinski i OŠ B. Radić odradili su ukupno 25 radionica Kodovi sigurnosti na vodi za učenike svih četvrtih razreda u osnovnim školama na području Koprivnice i svih 11 općina čije područje obuhvaća GD CK Koprivnica.

juniopr spasilac 1 junior spasilac 2 junior spasilac 3junior spasilac 4

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content