Članovi OD Crvenog križa Koprivnički Ivanec na izletu u Hrvatskom zagorju

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi biti će od 11. do 15. studenoga 2019. godine
08/11/2019
U Robnom centru KTC prikupljeno oko 200 kilograma hrane i 21 komada higijenskih potrepština
12/11/2019

KOPRIVNICA – Dobrovoljni darivatelji krvi i članovi Općinskog društva Crvenog križa Koprivnički Ivanec su u subotu 9. studenog 2019. proveli jedan dan u druženju na izletu u Hrvatskom zagorju.

Nakon vožnje autobusom izlet je započeo obilaskom Muzeja seljačkih buna, koji je smješten u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18.st. i zajedničkim fotografijama ispred spomenika Matiji Gupcu, vođi velike seljačke bune 1573. godine i Gupčeve lipe koja se nalazi neposredno do mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i jedini je ‘živi’ svjedok seljačke bune.

Ispod njezinih grana je prema narodnoj predaji seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i ustanike.

U Kumrovcu su posjetili Etno selo, jedinstveni muzej koji je i jedini muzej na otvorenom, a posjetiteljima dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora s prijelaza s 19. u 20. stoljeće, a u Velikom Trgovišću obišli su rodnu kuću Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Na povratku su svratili do spomenika hrvatskoj himni Lijepa naša domovino“.

Spomenik je podigla 24. studenoga 1935., povodom 100. godišnjice objave pjesme „Horvatska domovina“, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću.

Cjelodnevno druženje završilo je večerom uz muziku i ples u restoranu Lovačka kuća u Sokolovcu.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content