Članovi ‘Kluba dijabetičara Slatko srce’ obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi započinju 16. studenoga 2020.
12/11/2020
Akcije prikupljanja za Socijalnu samoposlugu u Shopping centru SUPERNOVA i KTC-u
20/11/2020

KOPRIVNICA – Članovi ‘Kluba dijabetičara Slatko srce’ Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije fotografiranjem ispred gradskih znamenitosti u Koprivnici i Đurđevcu obilježili su Svjetski dan šećerne bolesti.

Svjetski dan šećerne bolesti u svijetu se, prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, obilježava od 1991. godine 14. studenoga, kada se prisjećamo datuma rođenja izumitelja inzulina, Kanađanina Fredericka Bantinga.

Dijabetes je jedna od najčešćih kroničnih, nezaraznih bolesti od koje u svijetu boluje više od 460 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 580 milijuna do 2030. godine, odnosno na 700 milijuna do 2045. godine

Tradicija je da se na taj dan mnoštvo gradova u svijetu pridruži toj inicijativi osvjetljavanjem znamenitosti u plavu boju koja je zaštitni znak dijabetičara, a pridružila su se i sva tri grada u našoj županiji koji su u plavu boju osvijetlili svoje znamenitosti, Koprivnica Gradsku vijećnicu, Đurđevac Utvrdu Stari grad, a Križevci Sinagogu, sadašnju zgradu Turističke zajednice Grada Križevaca.

Stoga su se i članovi ‘Kluba dijabetičara Slatko srce’ Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije pridružili obilježavanju tog dana, s obzirom da je dijabetes globalni javno-zdravstveni problem današnjice u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, a svojim aktivnostima žele skrenuti pozornost široj javnosti na probleme s kojima se oboljeli suočavaju u svojoj svakodnevnoj borbi s tom bolešću.

Članovi Kluba okupili su se ispred znamenitosti u svojim gradovima gdje su se, uz pridržavanje epidemiološkim mjera, kratko podružili unatoč prohladnom vremenu, te se fotografirali osvijetljeni plavom bojom i na taj način pružili podršku svim oboljelima u Hrvatskoj i svijetu.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content