Članovi Kluba dijabetičara Slatko srce Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije održali prvi sastanak

Sastanak Kluba dijabetičara Slatko srce Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije
16/09/2020
Akcije prikupljanja donacija u Shopping centru SUPERNOVA i RC KTC Koprivnica
18/09/2020

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije je u sklopu projekta, kojeg u iznosu od 40.000 kuna financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osnovalo Klub dijabetičara Slatko srce čiji su članovi u četvrtak, 17. rujna 2020. održali prvi službeni sastanak.

Sastanak je održan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a glavne teme bile su Plan rada Kluba dijabetičara Slatko srce te Kako pripremiti dijete s dijabetesom za školu koje je prezentirao voditelj Kluba Miroslav Kanisek. Ravnateljica GDCK Koprivnica i DCK Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na dolasku te naglasila da će Crveni križ svim članovima nastojati pružiti podršku organiziranjem edukacija i radionica vezanih uz dijabetes s ciljem da se i djeci i roditeljima barem malo olakša život s dijabetesom.

Novi članovi Kluba dijabetičara Slatko srce koji su se pridružili sastanku, od kojih najmlađi član ima tek 3 godine, upoznati su s dosadašnjim aktivnostima Kluba odnosno s radionicama i edukacijama održanim tijekom Kampa na Pagu od 25. do 29. kolovoza 2020.

Na sastanku su predstavljene i nadolazeće aktivnosti, koje će se održati ovisno o razvoju epidemiološke situacije, kao što su obilježavanje Svjetskog dana srca 29. rujna 2020. kada će članovi Kluba dijabetičara Slatko srce u centru Koprivnice promovirati rad Kluba. U planu su još  i sudjelovanje na tradicionalnoj ‘Kestenijadi’ koju organizira HPD Bilo Koprivnica sredinom listopada te obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti 14. studenoga 2020. godine.

Nakon održanog službenog djela sastanka, članovi su nastavili druženje uz tortu, palačinke i zdrave namaze i pekmeze koje su pripremili članovi Kluba te razmijenili svoja iskustva s dijabetesom.

Na području Koprivničko-križevačke županije do sada nije postojala udruga koja bi okupljala djecu i mlade oboljele od dijabetesa te njihove roditelje, kojima je potrebna stalna podrška, edukacije, a i razumijevanje okoline. Stoga je DCK Koprivničko-križevačke županije osnovalo Klub dijabetičara Slatko srce s ciljem informiranja oboljelih o suočavanju i suživotu s dijabetesom, pravilnoj prehrani, važnosti rekreacije te novim tehnologijama u liječenju i praćenju glukoze u krvi.

Provedba projekta službeno je počela 1. kolovoza 2020. i trajat će do 31. siječnja 2021. godine.

DCK Koprivničko-križevačke županije i tri gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac organizirat će, zajedno s Klubom, razne sportske aktivnosti, radionice za djecu i njihove roditelje o pravilnoj prehrani, kako se psihički nositi s bolesti, o utjecaju koji dijabetes ima na samog oboljelog i obitelj te mogućim komplikacijama nepravilnog liječenja. Redovito će informirati članove o novostima u liječenju dijabetesa, te povećati svijest o važnosti redovitog kontroliranja glukoze u krvi, i potruditi se postići što veću prihvaćenost i razumijevanje šire zajednice za oboljele od dijabetesa. Projektom je predviđeno obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana šećerne bolesti, mjerenje tlaka i šećera na javnim mjestima, izrada informativnog letka o radu Kluba i dijabetesu, radionica pripreme slastica za dijabetičare i druge aktivnosti.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content