Zaklada Ana Rukavina u GDCK Koprivnica u ponedjeljak upisuje u registar

Tjedan borbe protiv tuberkuloze 14. – 21. rujna 2022. godine
16/09/2022
Na rujanskim akcijama prikupljeno 437 doza krvi, imamo i dva nova jubilarca
16/09/2022

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Ulica braće Radića 7 , u ponedjeljak, 19. rujna, od 11:30 do 13:30 Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akciju u Koprivnici Zaklada Ana Rukavina održat će se kako bi se pomoglo mladoj Sari kojoj je za potpuno ozdravljenje od rijetke autoimune bolesti potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica, ali i svim oboljelim osobama koje čekaju svog podudarnog darivatelja.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta, a sam postupak darivanja je siguran za darivatelje.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (World Marrow Donor Association), upisano više od  62.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 156 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kako mogu postati darivatelj

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content