Županijski interventni tim Crvenog križa na edukaciji na Pagu

Izvanredna akcija DDK 31. svibnja 2024. godine
27/05/2024
Akcije DDK u tjednu Svjetskog dana darivatelja krvi, od 10. do 14. lipnja
07/06/2024

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organiziralo je edukaciju za članove Županijskog interventnog tima. Na edukaciji i treningu, koji su održani od 27. do 31. svibnja 2024. godine u Dječjem odmaralištu Križevci u Pagu, sudjelovalo je 36 članova gradskih interventnih timova te volontera i djelatnika gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac.

Edukacija je počela predavanjem „Interventni timovi: ustroj, zadaća i obuka operativnih snaga HCK“, koje je održala ravnateljica Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, ujedno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

Mnogo je predavanja i radionica bilo posvećeno temama vezanim uz psihosocijalnu pomoć, posebno u kriznim situacijama. Edukacije „Krizni događaji i njihov utjecaj na pojedinca i zajednicu te psihosocijalna podrška u krizama velikih razmjera“, „Psihološka prva pomoć“ i „Podrška pomagača“ vodili su ih treneri psihosocijalne podrške – projektni asistent u GDCK Koprivnica i Alen Kerovec  i volonterka GDCK Križevci Kristina Fratlić.

Sve dane boravka na Pagu članovi interventnog tima imali su prilike ponoviti i utvrditi znanja iz prve pomoći, na edukaciji koju je vodila ravnateljica GDCK Đurđevac Sofija Paša zajedno s volonterkama iz toga društva. Uz teoretsko znanje isprobavali su i vještine pružanja prve pomoći na lutki, a održane su i vježbe prema zamišljenim scenarijima nesreća.

Voditelj Službe traženja i djelovanja u kriznim situacijama u koprivničkom Crvenom križu Karlo Ganžulić održao je prezentaciju o umjetnoj inteligenciji te o djelovanju Službe traženja. Volonter GDCK Križevci Davor Japec imao je predavanje o radio komunikaciji u kriznim situacijama i terenskim uvjetima, a volonterka iz istoga društva Kristina Frtalić održala je predavanje „Socijalne usluge i naknade u sustavu socijalne skrbi“.

Voditelj ŽIT-a te voditelj kuhinje i glavni kuhar u GDCK Koprivnica Kristijan Kolarek održao je predavanje „Priprema i podjela hrane u terenskim uvjetima“, a bio je zadužen za podizanje fizičke pripremljenosti članova ŽIT-a. Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je rekreaciju i vježbanje u moru te mnogo šetnji po stazama uz obalu, a održana je i nešto zahtjevnija kondicijska vježba: odlazak do ruševina crkvice Svetog Nikole i Paških Vrata.

Sudionicima edukacije volonterka koprivničkog Crvenog križa Mica Lončar i volonter GDCK Križevci Josip Butigan mjerili su tlak i šećer u krvi, a ostalo je vremena i za druženje uz društvene igre i zabavu.

Uz osvrt na edukaciju, na kraju boravka na Pagu polaznici su dobili potvrdu o završenoj edukaciji „ Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama“.

– Vjerujem da vam je ovo vrijeme bilo kvalitetno i korisno utrošeno te da ste na predavanjima i radionicama mnogo toga naučili ili ponovili, rekla je ravnateljica Adela Sočev, dok je predsjednica Đurđica Trbus zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj uspješnoj edukaciji na Pagu.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content