Župan upriličio prijem za višestruke darivatelje krvi

Gradonačelnikov svečani prijem i priznanja za 110 dobrovoljnih darivatelja krvi
25/10/2022
Mali ‘Nemčići’ i ‘Radići’ prikupili 715 kg raznih prehrambenih namirnica za Socijalnu samoposlugu
26/10/2022

KOPRIVNICA – Na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, u utorak, 25. listopada 2022. godine župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren priredio je u restoranu Zlatan u Koprivnici tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje koji su dali krv 100 i više puta. Na svečanosti su uručena priznanja i pokloni osmorici novih darivatelja koji su ušli u Klub 100, a to su Ivica Gašparić, Zlatko Golec, Mirko Hemetek, Ivan Kukec, Stjepan Oroš, Danijel Perošić, Srećko Tvorić i Tihomir Matovina.

Našim plemenitim darivateljima župan Darko Koren uručio je srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina, zaštitnika naše županije, a predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus zlatne narukvice, dar Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Na tradicionalnom prijemu bila je i ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, ujedno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, kao i predstavnici gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac, zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž i ostali uvaženi gosti.

-Već deset godina postižemo sjajne rezultate zahvaljujući svima vama, na koje možemo biti doista ponosni. Prošle godine na području županije održane su 103 akcije darivanja krvi na kojima su društva prikupila 7.601 dozu. Ruku solidarnosti prošle je godine po prvi put pružilo 219 novih darivatelja. Naš klub koji okuplja najzlatnije sa 100 i više darivanja trenutno ima 154 darivateljice i darivatelja. Prosjek darivanja u 2021. godini bio je 7,48 doza na 100 stanovnika čime smo i dalje prvi u Hrvatskoj i znatno bolji od nacionalnog prosjeka koji iznosi 4,78 doza. Vjerujem da ćemo ove rezultate i ponoviti, u prvih 10 mjeseci ove godine prikupili smo 5.854 doze krvi, od toga u Koprivnici 4.201, u Križevcima 840, a u Đurđevcu 813 doza. U prvih 10 mjeseci ove godine ruku spasa po prvi puta pružilo čak 179 darivatelja.

Čestitamo svima koji su utkali svoj doprinos u ove sjajne rezultate te posebno zahvaljujem Županiji koja godinama održava ovu tradiciju zahvale našim zlatnim darivateljima, zahvalila je na prijemu ravnateljica Adela Sočev

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus u svom je emotivnom govoru izrazila zahvalu zlatnim darivateljima koji „svakim pružanjem ruke pokazuju istinsku ljubav, odanost prema čovjeku i to anonimno, besplatno i solidarno“.

-Svakom dozom darovane krvi pomažete u ostvarivanju najveće, najčešće i jedine želje mnogih bolesnih i stradalih – ozdraviti. Ima li išta ljepše, plemenitije i vrjednije od pružanja nove prilike, dara života. Neizmjerno Vam se zahvaljujem na svakoj kapi darovane krvi, na vašoj plemenitosti, humanosti, hrabrosti koju iskazujete bezuvjetnim davanjem dijela sebe za drugoga i to već dugi niz godina. Krv je toliko dragocjena, kompleksna i nezamjenjiva tekućina u liječenju mnogih bolesti. Zahvaljujući vama, dobrovoljnim darivateljima nije zabilježen niti jedan slučaj nemogućnosti liječenja zbog nedostatnosti krvi ili krvnih pripravaka, što znači da su u potpunosti zadovoljene potrebe zdravstva u cijeloj Republici Hrvatskoj za zdravom krvlju i krvnim pripravcima što je privilegij manjeg dijela svijeta u ovim teškim vremenima. Uz vas darivatelje, zahvaljujem i marljivim djelatnicima, organizatorima i volonterima u društvima CK, institucijama i ustanovama, općinama i gradovima, zdravstvenim djelatnicima, stručnjacima u Hrvatskom zavodu za transfuziju, istaknula je predsjednica Trbus.

Nagrađenim dobrovoljnim darivateljima krvi obratio se i župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren i naglasio:

– Izuzetno sam sretan i ponosan što sam na čelu Županije koja ostvaruje ovakve sjajne rezultate, kako smo čuli, već desetu godinu zaredom, i hvala vam svima koji ste to omogućili. Želim vam mnogo zdravlja i još mnogo darivanja krvi kako bismo nastavili ovu lijepu tradiciju, zaključio je župan.

U ime nagrađenih darivatelja nazočnima se obratio Ivica Gašparić koji je u istaknuo kako su zapravo svi dobrovoljni darivatelji blagoslovljeni dobrim zdravljem i prilikom da pomažu onima koji nisu te sreće te da će ovakav način humanitarnog rada ukazati mladima kao način života.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content