Uspješno završena humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi od 10. do 14. lipnja 2019.
07/06/2019
Održani 15. sportski susreti darivatelja krvi i Skupština Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije
11/06/2019

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovalo je u humanitarnoj akciji  Hrvatskog Crvenog križa u povodu svoje 140. obljetnice i Hrvatske radiotelevizije „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ koja je prigodno započela na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada i trajala je do 31. listopada. Cilj humanitarne akcije bio je skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe.

U sklopu humanitarne akcije prikupljala su se sredstva za 140 osoba kao simbol 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju,  stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Sredstva koja su bila prikupljena u humanitarnoj akciji  iskorištena su za kupovinu štednjaka na drva i drva za ogrjev, uređenje poda i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osobe žive, odnosno poboljšanje uvjeta stanovanja te osiguravanje paketa hrane.

Te su potrebe uočene na temelju pregleda terena, procjene ravnatelja društava Crvenoga križa koji sa starim i nemoćnim osobama svakodnevno rade te na osnovu iskaza potreba samih korisnika za koja se sredstva i prikupljaju.

Pridržavajući se navedenih parametara Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je s područja svog djelovanja u akciju uključilo tri osobe koje u potpunosti zadovoljavaju sve kriterije : Josip Šafar iz Zablatja, Mara Pintarić iz Reke i Anđela Medved iz Domaja.

Oni su izrazili želju za novim pećima na drva, a temeljem obilaska njihovih domova zaključili smo da su im nove peći od izuzetne važnosti jer se sljedeće zime ne bi imali više čime grijati.

Tako su od sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji svakom korisniku kupljena nova peć s gusenim ložištem i 3 m2 ogrjevnog drva koje su djelatnici šumarije ispilili i iscijepali.

Da je akcija bila uspješna dokaz osmijesi na licima korisnika i velika zahvala svima koji su sudjelovali u akciji.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content