Uspješno provedena humanitarna akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Zaštitite se od velikih vrućina
05/07/2017
U Kauflandu akcija za Socijalnu samoposlugu
07/07/2017

KOPRIVNICA – u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Zaklade Ana Rukavina, portala Klikaj.hr i nogometnog kluba Slaven Belupo je u četvrtak 06. srpnja 2017. održana akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a odaziv je ugodno iznenadio jer je čak 158 osoba dalo uzorke krvi.

Akcija je organizirana kako bi se na taj način pomoglo Nikoli Pokrivaču koji se bori s Hodgkinovim limfomom, a za liječenje mu je potrebna transplantacija matičnih stanica iz koštane srži. Iz tog razloga su se mnogi građani odazvali ovoj humanitarnoj akciji, a između ostalih bili su tu mladi Slavenovi nogometaši, bivši kapetan Farmaceuta Mateas Delić, gradonačelnik Mišel Jakšić te mnogi drugi.

Transplantacija matičnih stanica iz koštane srži može, osim kod leukemije i limfoma, pomoći i kod drugih bolesti, poput imunodeficijencije kod djece, a Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina pojasnila je postupak ako netko od upisanih bude prikladan darivatelj Nikoli Pokrivaču ili bilo kome drugome u Hrvatskoj ili svijetu. Najprije vas kontaktiraju iz Registra da li još uvijek želite darivati krvotvorne matične stanice. Nakon pristanka, prođe se temeljit sistematski pregled kako bi se utvrdilo jeste li zdravi. Nakon toga postoje dva postupka: jedan je davanje koštane srži koja se vadi iz zdjelice pod općom anestezijom, traje oko sat i pol te vas idući dan nakon oporavka otpuštaju iz bolnice. A oni kojima anestezija nije opcija, mogu se podvrgnuti, tzv. Leukaferezi gdje dobijete lijek koji potiče rad koštane srži, ona tjera matične stanice u periferiju krvi, ležite u krevetu, iz jedne ruke vam uzimaju krv, iznad vas se filtriraju matične stanice, a u drugu ruku vam se vraća krv. Te matične stanice koje ostaju potom se transplantiraju oboljeloj osobi.

Darivatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina. Nakon toga, pojedinac se upisuje u Hrvatski registar koji je dio svjetskog, a oni koji nisu mogli prisustvovati akciji u Koprivnici, mogu se javiti u Zavod za tipizaciju tkiva KBC Zagreb Kišpatićeva 12, svaki radni dan od osam do 14 sati.

Trenutni broj upisanih u hrvatski Registar je 54.783, a od 2009. godine kada je prva osoba iz Hrvatske nekome donirala koštanu srž 72-oje njih je doniralo matične stanice.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content