Učenici OŠ Andrije Palmovića naučili osnove prve pomoći u sklopu ‘Programa prometne kulture za najmlađe’

Volonteri i zaposlenici GDCK Koprivnica na izletu u Austriji
03/10/2023
Male vrtićarce pripremili smo za izvanredne situacije
06/10/2023

KOPRIVNICA – U osnovnoj školi ‘Andrije Palmović’ Rasinja, u srijedu 4. listopada 2023. godine Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovalo je u Jumicar  ‘Programu prometne kulture za najmlađe’.

Program je održan zajedničkoj suradnji tvrtke Jumicar Hrvatske, Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Rasinje i Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja.
Učenici 2. i 3. razreda su kroz program preventivnog odgoja u cestovnom prometu učili o mogućim opasnostima, uz pomoć instruktora, djelatnika i volontera GDCK Koprivnica, policijskih službenika PU Koprivničko – križevačke županije i DVD Rasinja. Za učenike ovo je bila prilika na drugačiji način upoznati se s opasnostima u cestovnom prometu, a razveselili su se i Jumicarovom prometnom poligonu, gdje su učenici, kao vozači, učili o prometnim situacijama i važnim prometnim pravilima. Ovaj vid preventivnog prometnog odgoja namijenjen je djeci, da se odgovornije, pažljivije i sigurnije kreću u prometu.

Osnove prve pomoći učenicima je prezenitara voditeljica podmlatka OŠ Andrije Palmovića Marina Kovaček te djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Jelena Premec Pavešić i Karlo Ganžulić uz pomoć ekipe koja je predstavljala OŠ Andrije Palmovića na školskom natjecanju mladih Crvenog križa.

Naši mladi volonteri simulirali su vježbu nesreće na dječjem igralištu s četiri lakše ozlijeđene osobe. Zatim su ostalim učenicima pokazali kako postupiti u situacijama lakših ozljeda – kako zbrinuti ranu, pomoći osobi u besvjesnom stanju, zaustaviti krvarenje iz nosa, imobilizirati slomljenu ključnu kost te koje sve informacije dati hitnoj pomoći. Nakon odrađene vježbe, voditeljica podmlatka i djelatnici GDCK Koprivnica pokazali su na lutki proces reanimacije te kako pomoći kod gušenja na prsluku za vježbu Heimlichovog zahvata.

Učenici su pokazali veliko zanimanje za sve naše prezentacije te su i sami aktivno sudjelovali u njima.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content