U sklopu projekta Sigurnost na vodi osposobljeno je 16 juniora spasilaca

Djelatnici GDCK Koprivnica sudjelovali su na drugom dijelu edukacije “Jačanje kapaciteta za vrijeme kriznih situacija”
31/05/2023
Koprivnički Crveni križ sudjelovao na Danu za znanost
05/06/2023

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je i provelo tečaj junior – spasilac. Tečaj je trajao tri dana, a uspješno ga je prošlo 16 polaznika, učenika koprivničkih osnovnih škola Braća Radić, Đuro Ester, Antun Nemčić Gostovinski i Podolice. Tečaj je vodio Ivan Uravić, regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa za Primorsku goransku i Ličko senjsku županiju, a prvu pomoć s polaznicima je odradio dr. Matija Evačić, predavač prve pomoći.
Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova). Praktični dio nastave odradili su na bazenima Cerine, a teorijski dio predavanja u Crvenom križu. Nakon dva dana predavanja, svi polaznici su trećeg dana uspješno položili teorijski i praktični dio ispita nakon čega su im podijeljene i diplome.
Osposobljeni Juniori-spasioci u Koprivnici su: Leo Lauš, David Potroško, Nika Zemljak i Roko Matijaško iz Osnovne škole Podolice, Jan Šiljak, Petar Šajfar, Tara Galić, Dora Lovrinović i Isabella V. Švegović iz Osnovne škole ANG, Martin Domanovac, Nika Đurec, Josip Ečimović, Eva Šanjić i Rea Vuković iz Osnovne škole B.Radić te Tin Treščec i Marta Žufika Marđetko iz Osnovne škole Đ.Ester.
Mladim spasiocima čestitamo na uspješno položenom tečaju i želimo da ako se nađu u situaciji za koju su obučeni uspješno primjene sva svoja znanja i vještine.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content