Svjetski dan borbe protiv siromaštva 17. listopada

Poziv za prijavu kandidata/kandidatkinja za dodjelu Državne nagrade za volontiranje u 2018. godini
17/10/2018
Božidar Belec danas krv dao stoti puta!
17/10/2018

KOPRIVNICA – Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede, od 1987. godine obilježava se sjećanje na današnji dan, 17. listopada, kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva. Glavna skupština Ujedinjenih naroda, službeno ga je proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, 1993. godine.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica svakodnevno kroz svoje djelatnosti brine o najsiromašnijim  sugrađanima. Osiguravamo topli obrok za više od 150 osoba dnevno a korisnici Socijalne samoposluge dobivaju  osnovne prehrambene namirnice i higijenske potrepštine zahvaljujući donacijama naših sugrađana. Današnji dan obilježili smo podjelom paketa s prehrambenim namirnicama i jabuka te na taj način uljepšali dan našim siromašnim sugrađanima.

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Ovaj problem posebno je prisutan u nerazvijenim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, gdje je najveći broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu, a to su oni koji žive s manje od jednog dolara na dan. Prema podacima Svjetske banke i Ujedinjenih naroda takvih je ukupno na svijetu više od milijarde.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako čak 11 milijuna djece svake godine umre od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, a Međunarodna organizacija rada tvrdi kako s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovica čovječanstva. U Hrvatskoj, prema nekim podacima, ispod statističke granice siromaštva, živi petina građana. Zahvaljujući donacijama i djelatnostima GDCK Koprivnica cilj nam je da te granice siromaštva spustimo na najniže razine a s vremenom i potpuno izbrišemo.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content