S Malim humanitarkom u 25 razreda u prvom polugodištu

U Robnom centru KTC za Socijalnu samoposlugu prikupljeno 180 kilograma hrane i 40 komada higijenskih potrepština
11/01/2021
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju 18. siječnja 2021.
14/01/2021

KOPRIVNICA – U sklopu projekta ‘Mali humanitarko’, Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, osim raznih humanitarnih akcija koje su tijekom provedbe organizirali učenici u partnerskim osnovnim školama Koprivnički Ivanec, Molve i Ljudevita Modeca Križevci, održava se i Sat odgoja za humanost za učenike petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije. Sat odgoja za humanost osmišljen je radi informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu, o humanitarnoj pomoći i volontiranju te na koji način i što se sve može prikupljati kao humanitarna pomoć, a sve s ciljem da ih se potakne na humanitarne aktivnosti i sudjelovanje u lokalnoj zajednici od malih nogu.

Tako je u prošloj školskoj godini 2019/2020 održano ukupno 57 predavanja na kojima je 1003 učenika upoznato s radom Crvenog križa i humanitarnom pomaganju.

Kako bi što više učenika steklo osnovna znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i njegovom djelovanju u području humanosti, a unatoč uvedenim epidemiološkim mjerama i ograničenjima zbog kojih je onemogućen ulazak u školske ustanove, i u školskoj godini 2020/2021 nastavili smo s provođenjem Sata odgoja za humanost. Zahvaljujući dobroj suradnji s osnovnim školama na području Koprivničko-križevačke županije i nekoliko školskih sati održanih u živo s početkom školske godine, do kraja polugodišta predavanja smo nastavili održavati na daljinu te je Sat odgoja za humanost održan u ukupno 25 razrednih odjeljenja za više od 400 učenika.

Sat odgoja za humanost održali su suradnici u školama ili razrednici petih razreda preko platforme kojom i inače odrađuju nastavu na daljinu, u suradnji s koordinatorom projekta Antonijom Habajec.

Predavanja su učenicima vrlo zanimljiva, a ujedno i mali odmak od redovnog gradiva, te odlično prihvaćaju provođenje sata. S obzirom da se tijekom sata mogu koristiti mobilnim uređajima za ponavljanje naučenog rješavanjem on-line kvizova, to ih čini još zanimljivijima.

Bilo je i komentara učenika na ono što su naučili kao što su: ‘Trebamo biti humani i pomagati koliko možemo i imamo’, ‘Zapamtio sam da je Henry Dunant sve darovao siromašnima, a sam je umro u siromaštvu’, ‘Svatko ima moć pomaganja’, ‘Tebi je malo, njima je puno’ te su time pokazali empatiju i da uvelike shvaćaju važnost humanitarnog pomaganja u društvu.

S obzirom na nedavna događanja, epidemiju koronavirusa te potrese koji su pogodili Hrvatsku kada je mnogim ljudima bila i bit će potrebna humanitarna pomoć, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i dalje će nastaviti s edukacijama djece i mladih o važnosti humanitarnog pomaganja kako bi svi oni postali važna karika u društvu te kasnije u životu i sami postali humanitarci.

Projekt ‘Mali humanitarko’ odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta ugovoreno je na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content