Rođendan Crvenog križa obilježili smo sjećanjem na barunice Inkey

Prikupljanje donacija na Zrinskom trgu za Socijalnu samoposlugu
15/05/2020
U Kauflandu prikupljeno 97 kg prehrambenih namirnica za Socijalnu samoposlugu
15/05/2020

RASINJA – U povodu Tjedna Crvenog križa u petak 15. svibnja 2020. godine zaposlenici  GDCK Koprivnica posjetili su Općinsko društvo Crvenog križa Rasinja i nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey, koji je smješten u perivoju crkve Sv. Križa u Rasinji. Barunica Ludmila Inkey, majka od Lily, osnivačica je i začetnica Crvenog križa Koprivnica koja je u vrijeme prvog Svjetskog rata vrlo aktivno radila za Crveni križ, a uz nju humanitarno pomagala barunica Lily. Zajedničkim polaganjem spomen vijenca i svijeće ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman odali su počast barunicama Ludmili i Lily Inkey, za njihovu humanost.

Pri odavanju počasti sudjelovali su i Višnjica Sesvečan, predsjednica Općinskog društva Crvenog križa Rasinja, Marina Kovaček, voditeljica pomlatka OŠ Legrad uz pratnju nekoliko članova Općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Također zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili su i prostorije Općinskog društva Crvenog križa Rasinja, koje članovi koriste za humanitarne aktivnosti, koje obuhvaćaju podjelu rabljene odjeće i obuće te održavanje zajedničkih sastanaka i Skupština Općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Uz barunicu Lily veže se legenda o njezinoj zabranjenoj ljubavi prema seljaku Matku koji ju je osvojio dobrotom i ljepotom. Svake su se noći tajno sastajali i on je Lily često nosio ciklame, njezino omiljeno cvijeće. Ovom prigodom predsjednica i članovi Općinskog društva Crvenog križa Rasinja stavili su na nadgrobni spomenik teglu ljubičastih ciklama.

Razgovaralo se o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content