Prvi vrtićarci završili program ‘Privikavanje na vodu’

Akcija prikupljanja donacija u shopping centru SUPERONOVA 
15/11/2019
Na akcijama u studenome dobrovoljni darivatelji krvi dali 496 doza krvi!
15/11/2019

KOPRIVNICA – Na bazenima Cerine, u petak 15. studenog 2019. godine svečano je uručeno 40 priznanja prvim skupinama vrtićaraca Dječjeg vrtića Tratinčica koja su uspješno završila aktivnost u sklopu projekta Sigurnost na vodi, koji provodi GD CK Koprivnica – ‘Privikavanje na vodu’. Priznanja razigranim ‘Trešnjicama’ i ‘Maksićima uručile su Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Melita Samoborec zamjenica gradonačelnika Koprivnice i Ana Mlinarić pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice, a mališani su prezentirali naučene vještine na bazenima.

Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika Koprivnice istaknula je da Grad Koprivnica sa zadovoljstvom podržava ovaj projekt.

–    Moram naglasiti, kako živimo u gradu u kojem djeca imaju privilegiju da mogu plivati u našem gradskom bazenu. To moramo koristiti jako puno, a to i koristimo. Htjela bih ovom prilikom zahvaliti svim uključenima u ovaj hvale vrijedan projekt, ali i svim onima koji pridonose da naša djeca od malena imaju zdrav život u našem gradu, naglasila je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Svečanosti su prisustvovale i Paula Kuharić i Dijana Suvalj iz Dječjeg vrtića Tratinčica, Sonja Šafar voditeljica bazena Cerine, volonteri GDCK Koprivnica i profesori kineziologije iz Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice koji sudjeluju u aktivnosti.

Paula Kuharić, psihologinja dječjeg vrtića Tratinčica istaknula je kako ju ovaj program vrlo veseli jer obogaćuje njihov redovan program za predškolarce i to na jedan zabavan način.

Dijana Suvalj, odgajateljica u dječjem vrtiću Tratinčica dodala je da je ovaj projekt dobar upravo zbog toga da plivači poboljšaju svoje sposobnosti, kao i oni koji su poluplivači, a djeca koje ne znaju plivati da nauče osnove te da se oni koji se boje vode, oslobode straha.

‘Privikavanje na vodu’ nova je aktivnost u sklopu programa ‘Sigurnost na vodi’ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a zamišljena je kao edukativno rekreacijska aktivnost kojoj je osnovni cilj kod djece vrtićke dobi pridonijeti sigurnosti u zajednici, utjecati na kvalitetu života, a u konačnici smanjenje stradavanja djece na vodi. Ciljana skupina programa ‘Privikavanje na vodu’ su djeca završnih skupina vrtića u dobi od 6 godina, kojih u starijim odgojnim skupinama Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica ima više od stotinu. Ciljevi provedbe programa ‘Privikavanje na vodu’ je ponajprije upoznati djecu vrtićke dobi s vodom i njezinim mogućnostima te ih osloboditi od straha ulaska u vodu, ukazati na opasnosti koje prijete kupaćima na otvorenim kupalištima, posebno jezerima i rijekama, rad s djecom na usvajanju i poboljšanju plivačkih vještina te ponašanja na vodi i uz vodu. Mališani tako uz stručnu pomoć kineziologa uče samostalno plutanje, održavanje na vodi uz pomoć rekvizita i bez rekvizita, dobivanje sigurnosti ulaska u bazen uz pomoć različitih igara, uranjanje glave u vodu, puhanje mjehurića te klizanja po vodi što je ustvari sve priprema za učenje plivanja.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica već šestu godinu provodi preventivni projekt ‘Sigurnost na vodi’ koji je odobrio i sa 24.000 kuna financira Hrvatski Crveni križ iz prihoda prikupljenih od boravišne pristojbe. Cilj projekta GD CK Koprivnica i suradnika u projektu je spriječiti nesreće na vodi, a da bi to uspjeli organizirali smo različite aktivnosti.

Aktivnost ‘Privikavanje na vodu’ provodi se na Bazenima Cerine, a traje od 4. studenog do 28. studenog 2019. godine kada posljednja vrtićka skupina od njih pet završava aktivnosti. U edukativnoj rekreacijskoj aktivnosti ‘Privikavanje na vodu’ uz djecu, aktivno sudjeluju i profesori kineziologije iz Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice i sa svakom skupinom vrtićaraca rade po 5 dana po dva sata, a uz pratnju odgajateljica iz Dječjeg vrtića Tratinčica te zaposlenika i volontera GDCK Koprivnica.

Zahvaljujući našem suradniku i partneru Dječjem vrtiću Tratinčica, omogućena je provedba ovog programa za stotinjak vrtićaraca, a zahvaljujući Gradu Koprivnici i Komunalcu, osiguran je prijevoz vrtićaraca do bazena te je omogućena povlaštena cijena ulaznice.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica upućuje posebnu zahvalu roditeljima koji su svoje vrtićarce povjerili nama te stručnjacima što je rezultiralo uspješnom realizacijom projekta na dobrobit cjelokupne zajednice.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content