Promocija programa „Podravski humanitarci“ usmjerenog na starije osobe

Za Socijalnu samoposlugu u Kauflandu prikupljeno više od 900 kilograma hrane
15/10/2023
Za Socijalnu samoposlugu u KTC-u i Supernovoj prikupljeno više od 260 kilograma hrane
21/10/2023

KOPRIVNICA – U Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica u petak, 20. listopada 2023. godine predstavljen je program „Podravski humanitarci“, usmjeren na starije osobe. Koprivnički Crveni križ je nositelj tog trogodišnjeg programa te su se na početnoj konferenciji okupljenima obratili predsjednik društva Vjekoslav Štimac i ravnateljica Adela Sočev. Projektni partner je Grad Koprivnica, koji su na konferenciji predstavljale zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić. Suradnici na programu su općine, njih 11 s područja djelovanja koprivničkog Crvenog križa, te su na konferenciji bili njihovi predstavnici, a došle su i osobe starije životne dobi, umirovljenici zainteresirani za uključivanje u aktivnosti.

Program „Podravski humanitarci“ odobren je u okviru natječaja Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“. Ukupna vrijednost prve godine programa i iznos koji financira Ministarstvo je 25.000 eura bespovratnih sredstava.

– Ovaj program omogućit će ponajprije promociju socijalnih usluga u zajednici, provođenje različitih aktivnosti u dnevnom boravku za starije osobe te poticati doniranje i volonterizam. Konkretno, organizirat ćemo različite društvene, kulturne i rekreativne aktivnosti za osobe starije od 65 godina kao što su druženja uz društvene igre, kreativne radionice, odlazak u galerije, muzeje, kino i kazalište, rekreiranje na bazenima ili organiziranom nordijskom hodanju, kao i savjetovališta za neovisno življenje s ciljem jačanja socijalnih i kreativnih vještina umirovljenika i njihovog uključivanja u socijalni život zajednice, rekla je ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev.

Kroz program „Podravski humanitarci“ osigurat će se izvaninstitucijske socijalne usluge za starije osobe u socijalnoj potrebi na području Koprivnice i okolnih općina, poput podjele humanitarnih paketa pomoći s hranom, higijenom i odjećom. U prikupljanju i podjeli tih donacija sudjelovat će volonteri uključeni u ov aj program, a novost je da će se pomoć prikupljati i na područjima općina.

Ravnateljica koprivničkog Crvenog križa osvrnula se i na netom završeni EU projekt „Volonter penzioner“, kroz koji je osnovan klub koji je okupio 253 umirovljenika. Projekt je uključivao različite aktivnosti za ugodno i korisno provođenje slobodnog vremena te poticao volonterske humanitarne akcije umirovljenika. Kroz protekle tri godine provedeno ih je točno 1059, što je otprilike jedna svakoga dana, istaknula je ravnateljica A. Sočev i dodala da je program „Podravski humanitarci“ zapravo nastavak programa usmjerenih na starije osobe.

Izrazivši zadovoljstvo što je Grad Koprivnica partner u još jednom hvalevrijednom programu, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž je istaknula da je GDCK Koprivnica jedan od stupova socijalne skrbi u gradu te je pohvalila sve njegove djelatnike i volontere. Okupljenima se obratila i članica Odbora GDCK Koprivnica, dugogodišnja volonterka Anica Desnica, koja je naglasila važnost volonterizma u Podravini, dok je načelnik Općine Gola Stjepan Milinković istaknuo vrijednost pomaganja osobama u potrebi u svim, a posebno ruralnim područjima .

 

Program “Podravski humanitarci” financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content