Potpisan ugovor za gradnju Centra za pomoć u kući vrijedan 14,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica na završnici projekta Sky Food Challenge na Cerinama
17/07/2020
U srpnju dobrovoljni darivatelji krvi dali su 432 doze krvi!
24/07/2020

KOPRIVNICA – U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u četvrtak 16. srpnja 2020. godine Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s  Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i SAFU-om – Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije za gradnju Centra za pomoć u kući Koprivnica.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je 2. travnja 2020. godine Odluku o financiranju projekta Centar za pomoć u kući Koprivnica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, u iznosu od 14.884.891,35 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. Trajanje projekta ugovoreno je na 3 godine, odnosno 36 mjeseci.

Ovo je dosad najveći iznos odobrenih bespovratnih sredstava za jedan projekt koprivničkom Crvenom križu, koji ima iskustvo u provođenju europskih projekata, posebice iz Europskog socijalnog fonda. Podsjetimo, dosad smo, kao nositelji, uspješno proveli projekte Socijalna košarica, u vrijednosti od 446 tisuća kuna te Volimo volontiranje u vrijednosti 1,16 milijuna kuna. Kao partneri sudjelovali smo u nizu projekata kao što su FEAD 2017. godine i 2018. godine te u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u projektu Mali humanitarko.

GDCK Koprivnica prijavilo je projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’. Uz nositelja GD CK Koprivnica, partneri u projektu su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica, a projekt je prijavljen u jesen 2019. godine uz pomoć PORA-e Regionalne razvojne agencije Podravine i Prigorja.

Projektom ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’, GD CK Koprivnica izgradit će potpuno novi objekt u Herešinskoj ulici u Koprivnici, veličine 1200 m2 , čime ćemo stvoriti kvalitetnije kapacitete za socijalne usluge koje pružamo, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju deinstitucionalizacije korisnika. Odlukom Gradskog vijeća od 30. lipnja 2020. godine, Grad Koprivnica, kao jedan od partnera u projektu, osigurao je zemljište u Herešinskoj ulici gdje će se graditi Centar za pomoć u kući Koprivnica na površini od 2.500 četvornih metara zemljišta.

Zbog nedovoljno prostornih kapaciteta Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, ali i zbog proširenja usluga, projektom Centar za pomoć u kući Koprivnica izgradit će se i opremiti novi prostor kuhinje (oko 300 četvornih metara), prostor za dnevni boravak umirovljenika (80 četvornih metara) i prihvatilište za beskućnike (40 četvornih metara) te će se nabaviti dva vozila za potrebe nabave namirnica i dostave obroka. Uz prostor kuhinje, bit će skladišni prostor za kuhinju (oko 300 četvornih metara), hladnjače za smještaj hrane i druge prateće prostorije. Predviđenim sredstvima novi prostor će se opremiti potrebnim namještajem i opremom.

Izgradnjom Centra za pomoć u kući Koprivnica povećat će se prostorni kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Novim zapošljavanjem u sklopu projekta i usavršavanjem zaposlenika ojačat će se kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica što će pridonijeti razvoju izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Svrha projekta je unaprjeđenje socijalne infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji kroz izgradnju Centra za pomoć u kući Koprivnica sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih socijalnih usluga i službi podrške u zajednici.

Ciljane skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka u kuću, te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani iz jednog razloga, a to je da je Koprivnica, kao grad sjedište županije, zakonom obavezan imati osiguranu uslugu za beskućnike te će se ovim projektom taj nedostatak i riješiti.

Opći cilj projekta Centar za pomoć u kući Koprivnica je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Specifični cilj projekta je unaprjeđenje socijalne infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji u smislu izgradnje i opremanja sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Navedeno će se postići izgradnjom Centra za pomoć u kući Koprivnica te opremanjem zgrade u kojoj će biti sjedište tog centra.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenoga križa Koprivnica.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content