Održana Škola ‘Mali humanitarko’ za učenike iz triju osnovnih škola

Koprivničanci ugostili članove Kluba 100 kapi iz Rijeke
26/08/2019
Pokazali smo kako se pruža prva pomoć na rukometnom turniru „Braća Đelekovčan“
31/08/2019

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, organiziralo je školu ‘Mali humanitarko’ u Dječjem odmaralištu Grada Križevaca na Pagu za učenike, članove učeničkih skupina iz triju partnerskih osnovnih škola, kao jednu od aktivnosti u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’.

Škola ‘Mali humanitarko’ održana je od 26. do 30. kolovoza 2019. godine s ciljem da se učenike educira o Crvenom križu kao svjetskoj humanitarnoj organizaciji te o važnosti humanitarnog rada i volontiranja. Poticanjem na učenje o važnosti volonterskih aktivnosti i humanitarnom radu za članove „Malog humanitarka“, stavljen je naglasak na čvrstu vezu između humanitarnog rada i održivog razvoja koje su zalog za kvalitetnu budućnost.

U Školi ‘Mali humanitarko’ sudjelovalo je 15 učenika, po 5 iz svake partnerske škole, za koje su osmišljene radionice i edukacije, a održali su ih voditelji učeničkih skupina iz partnerskih osnovnih škola, zaposlenici gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Teme koje su obrađene bile su slijedeće: Rad i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica predstavila je ravnateljica Adela Sočev, a Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ravnateljica Đurđica Trbus. Osnovna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca, Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, Pravilnik o volontiranju HCK i Službu traženja predstavio je Zdravko Janković, suradnik u projektu i zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Osnove Prve pomoći te Predrasude i diskriminaciju prezentirala je Mirela Paša, učiteljica iz Osnovne škole Molve i voditeljica učeničke skupine. Predstavljanje rada Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i prezentaciju o Prevenciji nasilja i vršnjačkog pritiska među mladima održala je Ivana Kolar, učiteljica Osnovne škole Molve i predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac. Suzana Balić, učiteljica iz Osnovne škole Ljudevita Modeca, Križevci govorila je o Trgovanju ljudima, a ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec, Kristina Furkes odradila je radionicu Emocije, znam im ime, kroz koju je učenicima na zanimljiv način predstavila razne emocije s kojima će se svi oni susresti tijekom života. Antonija Habajec, zaposlenica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ učenicima je predstavila rad Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije projekt ‘Mali humanitarko’, sat odgoja za humanost koji je osmišljen u sklopu projekta, Zakon o volonterstvu i Etički kodeks volontera te prezentaciju o Prevenciji ovisnosti o alkoholu i drogama.

Osim održanih radionica učenici su imali slobodno vrijeme za druženje i kupanje, svi su tijekom vremena provedenog u Pagu stekli nove prijatelje, a to će im iskustvo također pomoći da postanu humanitarci i volonteri Crvenog križa kasnije u životu.

Nositelj projekta ‘Mali humanitarko’ je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije’.

‘Ovaj program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content