Održana edukacija za članove novog Gradskog interventnog tima

Na akciji dobrovoljnog davanja krvi u travnju davatelji krvi dali 450 doza
21/04/2017
U shopping centru SUPERNOVA prikupljeno oko 300 kilograma hrane i 38 komada higijenskih potrepština
24/04/2017

KOPRIVNICA U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u petak 21.04. i u subotu 22.04.2017. godine održana je edukacija za zaposlenike GD CK Koprivnica i volontere, odnosno sve zainteresirane koji su htjeli postati članovi Gradskog interventnog tima, ukupno 35 polaznika.

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, osnovni ciljevi našeg društva su ublažavanje ljudskih patnji, a osobito onih izazvanih velikim prirodnim, ekološkim i drugim nesrećama, s posljedicama masovnih stradanja i epidemijama. Stupanjem na snagu  Zakona o sustavu civilne zaštite (NN br. 82/15) definirano je da je Crveni križ operativna snaga u zaštiti i spašavanju te su sukladno tome izrađeni potrebni dokumenti u jedinicama lokalne samouprave, a uloga Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica je i priprema i obučavanje ekipa, odnosno interventnog tima, te volontera i građana, za slučaj izvanrednih situacija.

Edukacija je održana u prostorijama GDCK Koprivnica gdje je uvodnu prezentaciju održala ravnateljica Adela Sočev, a neki od djelatnika i vanjskih suradnika održali zanimljiva predavanja o temama neophodnima za funkcioniranje interventnih timova.

Tako je Lidija Molnar, voditeljica podmlatka u OŠ Braća Radić i potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica održala predavanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te o međunarodnom humanitarnom pravu. Djelatnica GDCK Koprivnica Antonija Habajec je prezentirala Zakon o volonterstvu te prava i obveze volontera i organizatora volontiranja.

Zvonimir Šašek, voditelj Županijskog interventnog tima i volonter GDCK Koprivnica održao je prezentacije o Logistici i skladištenju u kriznim situacijama te radio komunikaciji.

Davor Japec, član ŽIT-a i volonter GDCK Križevci održao je predavanje o Organizaciji smještaja u kriznim situacijama te o vodi, sanitaciji i higijeni, a Robert Vulić koji je također član ŽIT-a i aktivan volonter GDCK Koprivnica o aktivnostima Službe traženja te obnavljanu obiteljskih veza.

Dugogodišnji djelatnik Službe za pripremu i odgovor na katastrofe u Hrvatskom Crvenom križu Ivan Usmiani održao je zanimljivo predavanje o Upravljanju i vođenju operacija u kriznim situacijama, procjeni situacije te o sigurnosti i samozaštiti uz mnoge primjere iz vlastitog iskustva na terenu.

Na kraju edukacije u dvorištu GDCK Koprivnica podignut je i šator kako bi svi sudionici imali priliku vidjeti na koji način te kako brzo se može pripremiti smještaj za određeni broj osoba u kriznim situacijama.

Nakon ovog osnovnog tečaja, članovi se mogu specijalizirati za neko određeno područje: prvu pomoć (napredna obuka), procjenu situacije, službu traženja, organizaciju prihvata i smještaja ili osiguranja pitke vode i minimalnih higijenskih uvjeta.

Najbolji članovi interventnih timova pozivaju se na dodatne obuke za djelovanje u Nacionalnom interventnom timu ili međunarodnim misijama pomoći.

Članove Gradskog interventnog tima u subotu prije podne posjetio je i pozdravio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je poželio puno uspjeha u svladavanju teoretskog dijela priprema za izvanredne situacije, a nakon što smo svi zajedno praktični dio odradili za vrijeme prikupljanja pomoći za poplavljenu Slavoniju te u migrantskoj krizi.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content