Obilježavanje Svjetskog dana srca na Zrinskom trgu

U subotu u centru Koprivnice promocija zdravih stilova života te aktivnog starenja
29/09/2023
Volonteri i zaposlenici GDCK Koprivnica na izletu u Austriji
03/10/2023

KOPRIVNICA – U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, Međunarodnog dana starijih osoba, Nacionalnog dana hodanja i Dana ružičaste vrpce volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Kluba umirovljenika Volonter penzioner sudjelovali su u subotu 30. rujna 2023. godine, u nizu aktivnosti. Organizator obilježavanja je bio Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, u suradnji s GDCK Koprivnica, Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“, Zavodom za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Udrugom srčanih bolesnika Koprivničko-križevačke županije „Srce“, Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, Udrugom matice umirovljenika Koprivnica, Udrugom udomitelja „Molvarski topli dom“ Molve, Udrugom žena s bolestima dojke „Nada“ i Srednjom školom Koprivnica.

Uz sudjelovanju u mjerenju tlaka, šećera u krvi, tjelesne težine i opsega struka, naše vrijedne volonterke sudjelovali su u vježbanju na koprivničkom trgu, hodanju stazom zdravlja i u podjeli edukativnih letaka i reklamnih materijala Crvenog križa.

Svjetska kardiološka konferencija svake godine u rujnu pokušava nizom aktivnosti koje su organizirane diljem svijeta skrenuti pažnju javnosti na problem pobola i smrtnosti od bolesti srca i moždanog udara. Članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i pojedinci diljem svijeta organiziraju čitav niz aktivnosti, počevši od šetnji, utrka i sportskih manifestacija, pa sve do koncerata, javnih nastupa i kontrolnih pregleda u prigodi Svjetskog dana srca kako bi se upozorilo na važnost prevencije srčanih bolesti. Srčano žilne bolesti, koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve su na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su odgovorne za 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna. No dobra je vijest da se većina srčano žilnih bolesti može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content