Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 13. rujna 2014.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u mjesecu rujnu
11/09/2014
Akcija za socijalnu samoposlugu u Kauflandu
12/09/2014

KOPRIVNICA – Znate li pružiti prvu pomoć, sjećate li se osnova pružanje prve pomoći koje ste naučili prilikom polaganja vozačkog ispita ili tijekom školskog obrazovanja?

U subotu 13. rujna obilježava se Svjetski dan prve pomoći, a upravo osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći tradicionalna je djelatnost koju provodi Hrvatski Crveni križ.

U prigodi obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, provjerit će znanje vozača o pružanju prve pomoći na prometnicama na području Koprivnice. U suradnji s liječnicima, predavačima prve pomoći, pokušat ćemo doznati koliko vozači imaju znanja o prvoj pomoći te ćemo im podijeliti knjižice ‘Kako postupiti kad naiđete na prometnu nesreću’.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći i Tjedna cjeloživotnog učenja, u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici, za sve učitelje i nastavnike održat će se edukacija ‘Obnova znanja iz pružanja prve pomoći’.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći je “Budi heroj. Spašavaj živote”.

Svakih 5 sekundi u svijetu umre jedna osoba od posljedica ozljede, a na ljestvici mortaliteta ozljede kao uzrok smrti zauzimaju visoko mjesto. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku službu već je važan početni korak u spašavanju života, smanjenju invaliditeta i znatno povećava šanse za preživljavanje. Čak 90 % spašenih života spasilo lokalno stanovništvo koje je bilo na mjestu nesreće.

Na tečajevima Crvenog križa  godišnje se osposobi za pružanje prve pomoći više od 14 milijuna osoba diljem svijeta u 77 Nacionalnih društava.

Vjerovanje Crvenog križa i dalje ostaje da je pružanje prve pomoći čin humanosti a ne samo vještina zbrinjavanja ozljeda u tehničkom smislu stoga je namjera Crvenog križa biti vodeći edukator stanovništva iz prve pomoći jer ima razvijenu mrežu na terenu i poznaje potrebe lokalne zajednice.

U cilju repozicioniranja vodstva u edukaciji iz  prve pomoći, Međunarodni Crveni križ -IFRC će predložiti pokretanje  «Globalne  inicijative o prvoj pomoći 2014-2020» čiji je cilj povećati broj educiranih osoba za pružanje prve pomoći i  pripremljenih zajednica za spašavanje života u kriznim situacijama. Aktivnosti će se provoditi pod motom «Prva pomoć za sve«.

Očekuje se da će 2020 godine biti 200 milijuna osposobljenih osoba  na tečajevima prve pomoći koje će organizirati Crveni križ . Ova će inicijativa nadopuniti već postojeće aktivnosti unutar programa «Sigurna i pripremljena zajednica za odgovor na katastrofe».

Kako se nesreće događaju u svakodnevnom životu ali i u raznim kriznim situacijama, svatko može postati heroj ako spasi nečiji život ili pomogne ozdravljenju.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content