Međunarodni dan zaštite močvara: s djecom smo pričali o važnosti zaštite okoliša

Podržite naš rad učlanjenjem u GDCK Koprivnica!
31/01/2024
Dan crvenih haljina: budite svjesni opasnosti od moždanog udara i brinite o sebi
02/02/2024

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uključilo se u obilježavanje Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa, kojim se potiče na očuvanje i obnovu močvarnih područja. Tim povodom organizirali smo zabavnu edukaciju mališana.

Na Međunarodni dan zaštite močvara, u petak, 2. veljače 2024. godine djelatnik koprivničkog Crvenog križa Alen Kerovec i volonterka Anica Desnica posjetili su vrtićku skupinu Medeki u objektu Pčelica u sastavu DV Tratinčica. Mališanima su pročitali slikovnicu Žabac i izgubljeni dom, koja problematizira temu negativnih posljedica klimatskih promjena na djeci primjeren način. Nakon toga s djecom su popričali o zaštitili okoliša i recikliranju, kao i o volontiranju. Poslušali su i pjesmicu Pjevaj, pleši, volontiraj, čija se audio snimka može očitati putem QR koda na kraju slikovnice, kao i inovativna video igra Planet dobrih djela.

Močvarna područja su se do prije nekoliko desetljeća smatrala nepotrebnima, prljavima i izvorima različitih bolesti, što je dovodilo do uništavanja tih ekoloških sustava. No ta su područja važna za ekološku stabilnost i regulaciju klimatskih uvjeta te očuvanje biološke raznolikosti. U nastojanju sprečavanja daljnjeg uništavanja močvara potpisana je Ramsarska konvencija, kojom se 116 država uključujući Hrvatsku obvezalo na očuvanje močvarnih područja na svojem teritoriju.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content