Licitarski crveni križ novi promidžbeni artikl Crvenog križa Koprivnica

U Robnom centru KTC prikupljeno 110 kilograma hrane i 14 komada higijenskih potrepština
05/03/2019
U Osnovnoj školi Sokolovac natjecat će se 11 ekipa podmlatka i mladeži Crvenog križa
07/03/2019

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovalo je, krajem prošle godine, na natječaju Hrvatskog Crvenog križa za najbolje i najimaginativnije edukativne i promidžbene materijale društava Crvenog križa.

Tom prilikom osvojili smo nagradu, 2.000,00 kuna, za inovativni promidžbeni artikl licitarski crveni križ s natpisom Koprivnica i tradicionalnim šarenim podravskim ukrasima na ovom kolaču od slatkog tijesta.

U suradnji s koprivničkom Medičarnom Špičko, vlasnice Ljubice Špičko, izradili smo licitarske crvene križeve koje ćemo dijeliti u promotivne svrhe kako bi promovirali Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnicu i grad Koprivnicu i koji će našim gostima i prijateljima ostati lijepi suvenir i podsjetnik na naše društvo i grad. Za licitare se vežu običaji darivanja, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, te ćemo i mi tako svoju ljubav širiti našim licitarom u obliku našeg zaštitnog znaka – crvenog križa.

Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja, koje su hrvatski obrtnici prenosili i razvijali s generacije na generaciju, licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir. Od 2010. godine tradicija izrade licitara upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Tradicija izrade licitara počela je u 16. stoljeću, a Koprivnica je među prvim gradovima u kojima su licitari bili ugledni obrtnici, a njihovi proizvodi omiljeni među pripadnicima svih staleža. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske prepoznalo je i na prijedlog stručnjaka 2007. godine uvrstilo medičarske obrte s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Svi nositelji medičarskih obrta na području Hrvatske, svjesni su da su čuvari i prenositelji tradicije, važnosti i značenja obrta jer je on ne samo dio lokalnog identiteta, već i zajednice u cjelini.

Stoga je i koprivničkom Crvenom križu izuzetna čast što ćemo, kao najveća humanitarna organizacija u svijetu, promovirati autohtoni tradicijski suvenir s UNESCO-vog popisa nematerijalne svjetske baštine

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content