Koprivničkom Crvenom križu odobrena dva EU projekta vrijedna gotovo 2,5 milijuna kuna

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi započinju u ponedjeljak 19. listopada 2020.
18/10/2020
Učenici Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ prikupili 430 kg raznih prehrambenih namirnica
20/10/2020

KOPRIVNICA – Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica odobrena dva EU projekta u vrijednosti 1,98 milijuna kuna pod nazivom ‘Volonter penzioner’ i projekt ‘Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini’ vrijednosti pola milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev u ponedjeljak 19. listopada 2020. godine potpisala je Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava koje je poslalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt pod nazivom ‘Volonter penzioner’ u iznosu od 1.984.964,46 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, ugovoren je na 3 godine, odnosno 36 mjeseci. GDCK Koprivnica prijavilo je projekt ‘Volonter penzioner’ na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod nazivom ‘Pridruži se – Aktivni u mirovini’ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Uz nositelja GD CK Koprivnica, partneri u projektu su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na Dar, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena ‘Kamengrad’ Starigrad.
Projektom ‘Volonter penzioner’ razvit će se volonterstvo za umirovljenike. Projektom će se izgraditi programi jačanja socijalnih i kreativnih vještina umirovljenika na temelju kojih će se organizirati dnevne aktivnosti, tjelesne i psihičke aktivnosti, cjeloživotno učenje i stjecanje novih znanja i vještina, radionice o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, kulturno-umjetničke aktivnosti, uključivanje umirovljenika u život zajednice te otvaranje i opremanje Volonterskog Kluba za umirovljenike i starije osobe.

Uspostavom Kluba u GDCK KC stvorit će se uvjeti za kvalitetnije pružanje socijalnih usluga građanima starije životne dobi kroz Socijalnu samoposlugu i Posudionicu medicinskih pomagala, čime će se ostvariti i dugoročni pozitivni učinci na društvo jer će umirovljenici volontirati u akcijama prikupljanja i podjele donacija kroz Socijalnu samoposlugu. Kroz razvijene programe stvorit će se međugeneracijska suradnja, a učenici Kluba mladih GDCK Koprivnica, uz stručna vodstva, umirovljenike će učiti korištenju informatičke tehnologije, te redovito mjeriti tlak i razinu šećera u krvi. Volonterski Klub za umirovljenike i starije osobe omogućit će umirovljenicima brojne aktivnosti, tjelovježbu i sportske aktivnosti kroz nordijsko hodanje, korištenje bazena, posjet utakmicama i izlete. Projektom Volonter penzioner zaposlit će se dvije osobe koje će organizirati aktivnosti za umirovljenike te se unajmiti prostor u kojem će biti namješten i otvoren Klub. Bit će to mjesto za zdravstvenu podršku te projektom predviđene edukacije, osposobljavanja i druženja umirovljenika u cilju aktivnog sudjelovanja i socijalnog uključenosti umirovljenika. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, za članove Kluba organizirat će se savjetovališta za prevenciju tjelesne težine i debljine i psihogerontologiju, odnosno mentalno zdravlje starijih, na temelju čega će se izraditi stručni radovi o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika.
Ciljane skupine u projektu su umirovljenici koji se žele uključiti u rad Kluba, kao i članovi partnerskih udruga, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na dar i Društvo žena Kamengrad, Starigrad koji, između ostalih, okupljaju umirovljenike.

Krajnji korisnici projekta bit će umirovljenici i starije osobe koje su u socijalnoj potrebi, a sukladno službenim evidencijama Grada Koprivnice koji će revidirati popis korisnika Socijalne samoposluge, čime se kroz Socijalnu samoposlugu razvija nova socijalna inovacija u radu s umirovljenicima, odnosno pruža pomoć u hrani umirovljenicima koji su u socijalnoj potrebi.
Opći cilj projekta Volonter penzioner je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika. Specifični ciljevi projekta su jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, kao i razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva.

Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica odobren je projekt ‘Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini’ u iznosu 467.940,62 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), Operativni program – za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014-2020.
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je 31. kolovoza 2020. godine Odluku o financiranju projekta ‘Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini’ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Adela Sočev, ravnateljica GDCK Koprivnica potpisala je ugovor čime je projekt započeo provedbom 19. listopada 2020. godine i traj će 12 mjeseci.

GDCK Koprivnica prijavilo je projekt ‘Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini’ na natječaju tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“. Uz nositelja GDCK Koprivnica, partneri u projektu su Hrvatski Crveni križ, GDCK Sisak, GDCK Križevci, GDCK Đurđevac, ODCK Topusko, GDCK Glina, ODCK Dvor, GDCK Kutina, GDCK Petrinja, ODCK Gvozd, GDCK Bjelovar, GDCK Čazma, GDCK Garešnica, GDCK Grubišno Polje i GDCK Ivanić Grad. Mjesto provedbe projekta je Koprivničko-križevačka županija, Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Bjelovarsko-bilogorska županija i Sisačko-moslavačka županija.
Glavna aktivnost je nabava i podjela 911 kompleta školske opreme. Komplet školske opreme uključuje komplet odjeće i obuće za tjelesni odgoj za školsku djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole, a čija djeca su iz obitelji primatelja zajamčene minimalne naknade. Komplet uključuje trenirku, 2 majice, sportske hlače, vrećicu za opremu te 2 para tenisica za dvoranu i vanjski prostor.
Osim navedenih aktivnosti nabave i podjele kompleta školske opreme, GDCK Koprivnica i partnerske organizacije u sklopu projekta provodit će popratne mjere savjetovanja i direktne potpore korisnicima u pristupu socijalnim pravima i uslugama, čija provedba obuhvaća edukacije najmanje 20 djelatnika i volontera partnerskih organizacija o sustavu socijalnih prava i usluga uključujući područje odgoja, obrazovanja i zdravstvene skrbi i savjetovanje najmanje 200 krajnjih korisnika o korištenju socijalnih prava i usluga što uključuje individualna savjetovanja i radionice za korisnike, roditelje i djecu viših razreda osnovne škole.

Specifični cilj projekta je ublažavanje nedostatka materijalnih potrepština i poboljšavanje kvalitete života socijalno najpotrebitijih – djece kao direktnih korisnika ovog projekta koji se neće razlikovati od svojih vršnjaka, tako i njihovih roditelja i obitelji. Podjelom kompleta opreme postiže se bolja socijalizacija i integracija djece u školama kao njihovoj primarnoj lokalnoj zajednici, a potporom roditeljima doprinosi se smanjenju njihove socijalne isključenosti.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content