Klub mladih obilježio mjesec borbe protiv ovisnosti u svim trima školama

U prva tri dana prikupljeno 386 doza krvi
15/12/2016
Na akciji dobrovoljnog davanja krvi u prosincu prikupljeno 546 doza krvi
16/12/2016

KOPRIVNICA – Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica uključio se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. U Hrvatskoj svake godine od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj ove javnozdravstvene kampanje je podsjećanje i uključivanje cjelokupne zajednice na aktivnu  borbu protiv bolesti ovisnosti. Ove godine naglasak u Mjesecu borbe protiv ovisnosti naglasak se stavlja na alkoholizam. Alkoholizam je bolest uzrokovana prekomjernom i dugotrajnom uporabom alkoholnih pića što dovodi do pojave psihičkih i fizičkih problema, ozbiljnog narušavanja zdravlja, narušavanja odnosa u obitelji i društvenoj zajednici. Prekomjerno pijenje alkohola povezuje se sa više od 200 bolesti i bolesnih stanja.
Članice Kluba izradile su plakat, a uz prigodne letke, Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen je u svim trima srednjim školama, u Gimnaziji F. Galović, u Obrtničkoj školi Koprivnica i srednjoj školi Koprivnica. Članovi Kluba mladih prezentirali su takozvane ‘pijane naočale’, a brojni učenici su ih isprobali i imali prilike vidjeti kako se kretati s više od 2 promila alkohola u krvi. Uz Crveni križ i domaćine iz svih triju škola, u akcijama nas je pratila Policijska uprava Koprivničko-križevačka čiji su djelatnici također upozoravali letcima učenike na važnost ne konzumiranja alkohola, posebice za sudionike u prometu.

‘Pijane naočale’ posudio nam je Crveni križ Čakovec, na čemu zahvaljujemo, kao i svim sudionicima u ovoj preventivnoj aktivnosti.

Bolesti ovisnosti su dugotrajne i ponavljajuće, teško izlječive bolesti, koje posljednjih godina diljem svijeta uzimaju razmjere epidemije. Iako se pri njihovom spominjanju najčešće misli na ovisnost o alkoholu ili psihoaktivnim tvarima (drogama) ovisnost danas obuhvaća i ovisnosti o novim tehnologijama („hikikomori“, ovisnost o internetu i društvenim mrežama, video igricama) i ovisnost o kockanju.
Svaka osoba morala bi znati činjenice vezane uz pijenje alkoholnih pića (uključujući i pivo):
– pijenje je štetno u trudnoći, djetinjstvu, adolescenciji
– pijenje alkoholnih pića uz uzimanje lijekova izuzetno je opasno
–  alkoholna pića se ne smiju piti tijekom vožnje, obavljanja poslova koji zahtijevaju koncentraciju
– starije osobe koje redovito piju lijekove (kronični bolesnici) pijenjem alkohola izlažu se opasnim rizicima ozljeđivanja, nepoželjnih učinaka lijekova i nastanka dodatnih bolesti
– sve osobe koje boluju od bilo koje bolesti ovisnosti, mentalnih bolesti ili imaju mentalne poteškoće ne bi smjele piti alkoholna pića.
U Hrvatskoj je prisutan problem pijenja alkoholnih pića i piva kod mladih osoba. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) redovito provodi istraživanja vezana uz pijenje  mladih osoba. Istraživanje iz 2015.g., koje je obuhvaćalo učenike starosne dobi od 16 godina, pokazalo je da je alkohol barem jednom u životu u Hrvatskoj pilo 92% učenika.  U posljednjih 30 dana 55% učenika je pilo alkohol dok je 16% učenika u posljednjih 30 dana iskusilo teško pijanstvo. U Hrvatskoj 87% učenika navodi da im je alkohol lako dostupan.
Glavni cilj ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj je aktivno uključivanje u osvješćivanje javno zdravstvenog problema pijenja alkoholnih pića kod mladih osoba.
srednja-1srednja1obrtobrt1gimn1gimn2

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content