Interventni tim na edukaciji na Pagu

Koprivnički Crveni križ sudjelovao na Danu za znanost
05/06/2023
Čestitke Vesni Vugrač na priznanju Općine Legrad
07/06/2023

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organiziralo je edukaciju za članove Županijskog interventnog tima. Na edukaciji i treningu, koji su održani od 30. svibnja do 3. lipnja 2023. godine u Dječjem odmaralištu Križevci u Pagu, sudjelovala su 32 člana županijskog i gradskih interventnih timova te volontera i djelatnika gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac.

Uz sumiranje učinjenog u proteklom razdoblju te stjecanje novih znanja vezanih uz volontiranje i aktivnosti Crvenog križa, edukacija na Pagu bila je prilika za međusobno upoznavanje i druženje. Ravnateljica i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev i Đurđica Trbus naglasile su veliku važnost ovakvih okupljanja, jer se kroz edukaciju članovi timova bolje upoznaju, a onda i mnogo bolje zajednički djeluju, posebno u izvanrednim situacijama.

Tijekom edukacije na Pagu, ravnateljica ŽCK, ujedno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev održala je predavanje Osnovni stupanj edukacije volontera. Članovi interventnog tima imali su prilike ponoviti i utvrditi znanja iz prve pomoći, na edukaciji koju su vodile volonterke GDCK Đurđevac Biserka Zobunđija i Renata Pintar.

Mnogo je predavanja bilo posvećeno temama vezanim uz krizne situacije. Voditelj službe traženja i djelovanja u kriznim situacijama u koprivničkom Crvenom križu Karlo Ganžulić održao je prezentaciju o službi traženja, s naglaskom na upute za rad i zaštitu podataka. Volonter GDCK Križevci Davor Japec održao je prezentaciju o pripremi i raspodjeli hrane u kriznim i terenskim uvjetima. Volonter GDCK Koprivnica Stjepan Lončar imao je predavanje o pripremi volontera za krizne situacije i projektu Ready2respond. Stručna suradnica za projekte u koprivničkom Crvenom križu Andreja Brozović ukazala je na pravila doniranja hrane, s naglaskom na doniranje u kriznim situacijama, dok je projektni asistent u GDCK Koprivnica Alen Kerovec imao izlaganje o komuniciranju i kriznim situacijama.

Polaznici edukacije izmjerili su koliko su pod stresom, kroz zanimljivi stres-test koji je pripremila ravnateljica Adela Sočev. Volonterka GDCK Križevci Kristina Fratlić educirala je članove interventnog tima o stresu, traumama i krizi te psihosocijalnoj pomoći i podršci, s tim da su predavanja bila popraćena vježbama. Volonterka GDCK Križevci Marija Zengal Koretić imala je predavanje o utjecaju i značaju aerobnih i anaerobnih sposobnosti kod interventnih situacija.

Uz edukacije, boravak na Pagu bio je prilika za podizanje fizičke pripremljenosti članova ŽIT-a. Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je rekreaciju i vježbanje u moru te mnogo šetnji po stazama uz obalu, a održana je i nešto zahtjevnija kondicijska vježba – odlazak do vjetroelektrane na Ravnama iznad Paga. Planinarskom stazom do vrha brda i potom šetnju kraj vjetrenjača vodio je Karlo Ganžulić. Sudionicima edukacija na Pagu volonterke koprivničkog Crvenog križa Mica Lončar i Marija Čižmek te Biserka Zobunđija iz GDCK Đurđevac mjerile su tlak i šećer u krvi, a ostalo je vremena i za druženje.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content