Humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“

U Sokolovcu održana Skupština Crvenog križa
15/10/2018
Poziv za prijavu kandidata/kandidatkinja za dodjelu Državne nagrade za volontiranje u 2018. godini
17/10/2018

Koprivnica – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica uključeno je u humanitarnu akciju Hrvatskog Crvenog križa u povodu svoje 140. obljetnice i Hrvatske radiotelevizije „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ koja je prigodno započela na Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada i traje do 31. listopada. Humanitarnom akcijom želimo skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe.

Nažalost, kao društvo smo zakazali u skrbi za naše stare i nemoćne, a upravo oni čine većinu socijalno ugroženog stanovništva. Žive nerijetko zaboravljeni od svih i često u neljudskim uvjetima.

Republika Hrvatska staro je društvo. Starije osobe po prihodima spadaju u najsiromašniju dobnu skupinu (26,5 posto) te su najviše izložene opasnosti od socijalne isključenosti. Povećanje udjela starijeg stanovništva i produljenje životnog vijeka dovodi do pojačane potrebe sve većeg broja ljudi koji trebaju pomoć u starijoj životnoj dobi.

Zbog svega navedenog Hrvatski Crveni križ i HRT pokreću humanitarnu akciju  „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ jer želimo starijim osobama omogućiti pravo na dostojanstvenu starost.

U sklopu humanitarne akcije prikupljat će se sredstva za 140 osoba kao simbol 140 godina Hrvatskog Crvenog križa. Riječ je o osobama koje žive u neodgovarajućim uvjetima diljem Hrvatske i to uglavnom na izoliranim područjima, u lošem su zdravstvenom stanju,  stambeni uvjeti su im potpuno neprikladni za dostojanstven život, a mjesečna primanja nisu im dovoljna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Pridržavajući se navedenih parametara Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je s područja svog djelovanja u akciju uključilo tri osobe koje u potpunosti zadovoljavaju sve kriterije : Josip Šafar iz Zablatja, Mara Pintarić iz Reke i Anđela Medved iz Domaja.

Sredstva koja se prikupe u humanitarnoj akciji bit će iskorištena za kupovinu štednjaka na drva i drva za ogrjev, uređenje poda i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj osobe žive, odnosno poboljšanje uvjeta stanovanja te osiguravanje paketa hrane.

Te su potrebe uočene na temelju pregleda terena, procjene ravnatelja društava Crvenoga križa koji sa starim i nemoćnim osobama svakodnevno rade te na osnovu iskaza potreba samih korisnika za koja se sredstva i prikupljaju.

Pridružite nam se, pokažimo zajedno da nam je stalo do naših starih i nemoćnih i vratimo im pravo na dostojanstven život!

Podržite akciju pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.),

uplatom na račun – IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

SWIFT kod: ZABAHR2X (za uplate iz inozemstva)

Akcija traje od 01.10. do 31.10.2018. godine.

U sklopu akcije u Hrvatskom narodnom kazalištu, 21.listopada 2018. bit će održana središnja svečanost i humanitarni koncert pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića. Na koncertu će nastupiti brojni poznati glazbenici, a bit će otvoren i pozivni centar kako bi se prikupilo što više sredstava za stare i nemoćne.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content