Hrvatski Crveni križ svečano obilježio veliki jubilej – 140. obljetnicu osnutka

Izlet članova Kluba 100 u Međimurje
22/10/2018
Dodijeljena jubilarna priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi
26/10/2018

KOPRIVNICA – Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u sastavu Vjekoslav Štimac predsjednik , dr. Ljiljana Šajatović Ivanković potpredsjednica, Adela Sočev ravnateljica, Dražen Sačer bivši predsjednik GD CK Koprivnica i član Nadzornog Hrvatskog Crvenog križa i Sandra Krznarić predsjednica Kluba mladih, prisustvovali su u nedjelju 21. listopada 2018. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu, svečanosti u povodu obilježavanja 140. godišnjice osnutka Hrvatskog Crvenog križa. U ime Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije svečanosti je prisustvovala i predsjednica društva Dubravka Jaković.

Okupljenim gostima najprije su se obratili domaćini večeri predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić i izvršni predsjednik HCK Robert Markt. Istaknuli su nezamjenjivu društvenu ulogu Hrvatskog Crvenog križa, posebno kada je riječ o brizi za najranjivije i djelovanju u kriznim situacijama.

U povodu svojega 140. rođendana, Hrvatski Crveni križ zajedno sa svojim društvima uručio je i 159 jubilarnih plaketa te 1593 zahvalnica onima koji godinama podržavaju humanitarni rad HCK.
Čestitke na velikoj obljetnici HCK u prigodnim govorima uputili su Jurg Kesselring, izaslanik predsjednika i član Skupštine Međunarodnog odbora Crvenog križa,  glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca Elhadj As Sy, predsjednik Međunarodne federacije Francesco Rocca, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je Hrvatskom Crvenom križu uručio  Povelju kojom se odaje priznanje za izniman doprinos u promicanju i ostvarivanju humanitarnih ciljeva i zadaća na području zaštite i unaprjeđenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te u zalaganju za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.

“Ono što radi Hrvatski Crveni križ mogao bi biti primjer svima nama – da vodimo računa o onima koji imaju slabiju zdravstvenu zaštitu i materijalne probleme zbog kojih ne mogu dostojanstveno živjeti. Na nama je obveza da takvim ljudima pomažemo i gradimo društvo utemeljeno na solidarnosti i brizi za drugog čovjeka”, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković uručujući Povelju Hrvatskoga sabora predsjedniku Hrvatskoga Crvenog križa Josipu Jeliću i izvršnom predsjedniku HCK Robertu Marktu.

Svečanosti u povodu 140. obljetnice HCK nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednice RH dr. Mate Granić, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici nacionalnih društava Crvenoga križa iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Danske, Kine, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Španjolske, Švicarske i Turske te predstavnici Međunarodne federacije za spašavanje života za Europu.

Svečanost je obilježio veliki humanitarni koncert u sklopu akcije „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ s kojom se želi skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe te da im se za prikupljena novčana sredstva pomogne u uređivanju skromnog životnog prostora.

Upravo je za 140 njih, među kojima su s našeg područja Marica Pintarić iz Reke, Josip Šafar iz Zablatja i Anđela Medved iz Domaja i organizirana akcija, a brojne poznate osobe javljale su se na telefone tijekom cijele večeri u call centru kako bi se prikupilo što više sredstava za stare i nemoćne u potrebi.

Humanitarna akcija „Uz nas niste sami – Za dostojanstven život“ kojom Hrvatski Crveni križ obilježava svoj 140. rođendan, okupila je u Hrvatskom narodnom kazalištu gotovo 600 osoba koje su, zajedno s gledateljima pred malim ekranima, u dvosatnom programu pratile nastup poznatih glazbenih izvođača, ali i tužne priče starijih osoba koje žive u neodgovarajućim uvjetima.

Podršku humanitarnoj akciji koju su zajednički organizirali Hrvatski Crveni križ i Hrvatska radiotelevizija, pružili su, među ostalima, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Milan Kujundžić i Tomislav Medved te ministrica Nada Murganić.

Humanitarnoj akciji odazvali su se i glazbenici: Tereza Kesovija, Jacques Houdek, Mia Dimšić, Ivana Kindl, Goran Bošković, Jelena Radan, Igor Delač, Marko Tolja, Saša Lozar i Maja Posavec, a svoj su doprinos u call centru dali i Dubravko Šimenc, Dražen Ladić, Matija Vuica, Barbara Kolar, Elizabeta Gojan, Marta Šimić Mrzlečki, Davor Meštrović, Filip Šovagović, Ornela Vištica i brojni drugi.

Program koji je izravno prenošen na Prvom programu HTV-a vodili su Danijela Trbović, Robert Ferlin, Uršula Tolj i Ivan Dorian Molnar.

Podršku humanitarnoj akciji Hrvatskog Crvenog križa pružilo je i vodstvo Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca – Elhadj As Sy i Francesco Rocca koji su se zajedno s predsjednikom HCK dr. Josipom Jelićem i izvršnim predsjednikom HCK Robertom Marktom također javljali na telefonske pozive građana.

U sklopu humanitarne akcije koja traje tijekom cijeloga listopada, dosad je putem žiro računa i donatorskog telefona 060 9001 prikupljeno 727.380,28 kuna.

Sva sredstva koja se prikupe ovoga mjeseca bit će iskorištena za kupovinu štednjaka na drva i drva za ogrjev, uređenje poda i zidova u jednoj prostoriji u kući u kojoj starije osobe žive, odnosno poboljšanje uvjeta stanovanja te osiguravanje paketa hrane.

Akciju možete podržati i dalje i to:

pozivom na broj:060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.),

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content