Hrvatski Crveni križ domaćin delegacije Crvenog krsta Srbije

Na akcijama u ožujku prikupljeno 613 doza krvi!
19/03/2018
Pavao Bunić nagrađen na međunarodnom likovnom natječaju Crvenog križa Slovenije
20/03/2018

KOPRIVNICA- Hrvatski Crveni križ je 15. i 16. ožujka 2018. godine bio domaćin studijskog posjeta delegacije Crvenog krsta Srbije, a cilj posjete bio je upoznavanje s primjerima dobre prakse u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Drugog dana  16. ožujka 2016. tematski dio bilo je  prezentiranje dobrih iskustva iz rada Društava Crvenog križa  u dobrovoljnom davalaštvu krvi, a pozvana su društva: Gradsko društvo Crvenog križa grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica koje je predstavljao Zdravko Janković, organizator dobrovoljnog davalaštva krvi i Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije.

Zdravko Janković prezentirao je rad Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a kroz vremenski slijed od 1953. godine i organizirane prve akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa i razvoj davalaštva na području koprivničke Podravine.

Istakao je razvoj organizacije Crvenog križa do 1980. godine i prikupljanje krvi u tom vremenskom periodu, te iz godine u godinu povećanje broja dobrovoljnih darivatelja krvi i prikupljenih doza krvi, a sve kako bi se zadovoljile potrebe naše bolnice u Koprivnici za dostatnim količinama krvi za liječenje. Spomenuo je i 2008. godinu kada u dogovoru s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu u Zagrebu počinje novi način prikupljanja dobrovoljno date krvi, istakao pozitivna iskustva, te veliku ulogu velike mreže organizacija Crvenog križa (Općinskih društava, Društava DDK, Mjesnih društava Crvenog križa, društava mladih u školama), volontera, potporu mnogih poduzeća, a koje je kao rezultat preko 6000 aktivnih dobrovoljnih darivatelja krvi, te unazad nekoliko godina toliko prikupljenih doza krvi godišnje.

Gosti su iskazali veliko poštovanje spram razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi i najavili skorašnji poziv za uzvratni posjet.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content