Ekipe mladeži i podmlatka sudjelovale na državnom natjecanju Hrvatskog Crvenog križa

Ekipe podmlatka i mladeži iz Koprivničko-križevačke županije otputovale na državno natjecanje mladih HCK u Split
08/05/2015
U podmladak Crvenog križa primljeno više od 300 učenika prvih razreda osnovnih škola
11/05/2015

KOPRIVNICA – Ekipe podmlatka iz OŠ Ivan Lacković Croata iz Kalinovca, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i mladeži iz Srednje škole Koprivnica, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, sudjelovali su na državnom natjecanju mladih HCK, što je bio središnji događaj Tjedna Crvenog križa koji se obilježava od 8. do 15. svibnja. Oni su predstavljali Koprivničko-križevačku županiju i svoja gradska društva nakon što su bilo najuspješniji na gradskim, a potom i na međužupanijskom natjecanju.
OŠ Ivan Lacković Croata iz Kalinovca bila je u sastavu Ena Rončević, Tea Dautanec, Paulina Bregovec, Bruno Miklić, Laura Lacković i Nikolina Aurer s mentoricom Martinom Lovrak Ivanov, a Srednja škola Koprivnica bila je u sastavu Sabina Šeb, Josipa Logožar, Žaklina Rakoš, Martin Zubanović i Annabell Telic s mentorom Tomislavom Lončarom.
Naše ekipe su se sjajno predstavile po dolasku u Split. Naime, svaka ekipa sudionik natjecanja pripremila je program po izboru, pa je tako ekipa iz Kalinovca zapjevala i zasvirala na cimbulama, tradicijskom podravskom instrumentu čime su zaplijenili pažnju publike, dok je ekipa Srednje škole Koprivnica na znakovnom jeziku izvela neslužbenu himnu Crvenog križa Jalta, Jalta,  čime su osvojili publiku u dvorani koja ih je nagradila spontanim pljeskom oduševljenja.
Na natjecanju je sudjelovalo 120 mladih iz cijele Hrvatske – 60 osnovnoškolaca i 60 srednjoškolaca – u kategorijama teorijskog znanja o Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te u teorijskoj i praktičnoj kategoriji o poznavanju i pružanju prve pomoći. Riječ je o 120 natjecatelja koji su na državno natjecanje dospjeli u selekciji od 4.386 učenika, koliko ih je započelo natjecanje prije nekoliko mjeseci. Naše obje ekipe zauzele su deseto mjesto, svaka u svojoj kategoriji.
Otvorenju je prethodio svečani mimohod s Prokurativa pa do parka Sustipan, u kojem su sudjelovali svi natjecatelji, njihovi mentori, djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa.
Osim natjecanja, naši predstavnici sudjelovali su na snimanju milenijske fotografije na splitskoj rivi. Stotine mladih, volontera, članova i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa tijelima je ispisalo riječ „humanost“. Upravo humanost jedno je od sedam temeljnih načela Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja ove godine obilježavaju 50. obljetnicu.
Sudionici natjecanja vidjeli su i atraktivne pokazne vježbe te smotru HCK u sklopu koje su na sedam punktova bile prikazane aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa.

Kalinovac MIlenijska Natjecanje 3 Natjecanje 4 Natjecanje 5 Srednja

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content