Edukacija iz pružanja prve pomoći održana za nastavnike u još tri škole

Druga smjena Županijskog interventnog tima u Slavonskom Brodu
25/01/2016
Učenici 7d razreda OŠ Đuro Ester donirali namirnice za Socijalnu samoposlugu
26/01/2016

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica nastavilo je s edukacijama prve pomoći te osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama. Cilj ove edukacije je da nastavnici usvoje osnovna znanja o bolestima i određenim stanjima kako bi mogli prepoznati promjene u ponašanju učenika i pojavu prvih simptoma te sa usvojenim vještinama staloženo i bez panike pružiti adekvatnu prvu pomoć i tako spriječiti daljnje komplikacije, a u iznimnim situacijama, spasiti život. Usvojenim vještinama odgojno-obrazovni radnici stječu određenu sigurnost kod pomaganja učenicima, nauče kontrolirati paniku i bolje se nose sa stresnom situacijom koja često sprječava pravovremenu reakciju.
Edukaciju prve pomoći provode dva licencirana liječnika, predavači prve pomoći u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica, a to su dr. Dragutin Šnajdar i dr. Dražen Curman. Edukaciju su proveli u još tri škole, u OŠ Sokolovac, OŠ A. Palmovića u Rasinji i OŠ Braća Radić u Koprivnici. Tako je edukacija provedena u ukupno 9 škola, a kroz edukaciju je prošlo 251 osoba zaposlena u školama. Učitelji su tijekom edukacije slušali o postupcima zbrinjavanja ozljeda koje se često javljaju kod učenika, praktično probali zbrinuti najteže ozljede koje ugrožavaju život i vidjeli su kako se rukuje s automatskim vanjskim defibrilatorom. Teme koje su obradili su sljedeće: astma, konvulzije, šećerna bolest, gušenje, alergije i anafilaktički šok, gubitak svijesti, oživljavanje, krvarenja, opekline i smrzotine, trovanja i imobilizacije.
Do kraja ove školske godine edukacija će se provesti i u ostalim matičnim školama na području djelovanja GD CK Koprivnica (Grad Koprivnica i 11 općina).
Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, temeljem Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, ponudilo je svim školama na području svojeg djelovanja provođenje edukacije prve pomoći te osposobljavanja odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama te je osiguralo sredstva za provođenje edukacije.
Program edukacije osmislio je Hrvatski Crveni križ te je za provođenje dobio pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sukladno čemu ga provodi GD CK Koprivnica.

B. Radic 1Sokolovac

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content