Darivatelji krvi iz naše županije u Molvama obilježili Svjetski dan darivatelja krvi

Uoči Svjetskog dana darivatelja krvi, od 13. lipnja počinju akcije dobrovoljnog darivanja krvi
13/06/2022
Već tri i pol mjeseca pomažemo raseljenim osobama iz Ukrajine
15/06/2022

MOLVE – U organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije te uz domaćinstvo Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i Općinskog društva Crvenog križa Molve, u ponedjeljak,  13. lipnja 2022. godine održani su u Molvama sportski susreti darivatelja krvi s područja Koprivničko-križevačke županije kojima se tradicionalno obilježava Svjetski dan darivatelja krvi.

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja, obilježava se širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka. Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.
Na otvaranju susreta okupljene su pozdravili zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac, ravnateljica GDCK Koprivnica i županijskog društva Crvenog križa Adela Sočev, predsjednica GDCK Đurđevac Dubravka Jaković, predsjednik OD CK Molve Ivan Jaković i župnik u crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije u Molvama pater Zdravko Tuba.

U obraćanju okupljenima ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev uz dobrodošlicu nazočnima istaknula je kako je u 2021. godini u Koprivničko-križevačka županiji prikupljeno 7.601 doza krvi, što je 394 doze više nego godinu ranije. S prosjekom od 7,48 davanja na sto stanovnika naša županija je prva u Hrvatskoj i to već desetu godinu za redom. Koprivničko područje prednjači u tome jer je svaki deseti stanovnik darivatelj, dok je na đurđevačkom području to svaki peti, a na križevačkom svaki četvrti stanovnik darivatelj krvi. Po prvi puta krv je dalo 219 darivatelja krvi u 2021. godini.

-Ponosni smo što je upravo Koprivničko – križevačka županija već godinama na prvom mjestu u Hrvatskoj kada je u pitanju broj darovanih doza krvi po broju stanovnika te vjerujemo kako ćemo to hvalevrijedno mjesto zadržati i dalje, rekao je u svom obraćanju prisutnim darivateljima zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac, Dubravka Jaković u svom govoru spomenula je ovogodišnjim slogan Svjetskog dana darivatelja krvi ,”Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” s kojim se želi skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin.

Druženje darivatelja nastavljeno je sportskim susretima (stolni tenis, šah i bela), posjetom Galeriji Molvaraskog likovnog kruga gdje su razgledali izložbu u povodu 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše te posjeta molvarskoj crkvi Blaženog Uznesenja Djevice Marije takozvanoj podravskoj katedrali, a poslije večere su svi sudionici nastavili veselo druženje uz pjesmu i ples.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život!

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content