Crveni križ Vas poziva na akciju Zaklade Ane Rukavine

Predstavnici Crvenih križeva iz cijele Hrvatske posjetili Ženevu i Solferino
26/06/2017
Zaštitite se od velikih vrućina
05/07/2017

Zaklada Ana Rukavina u četvrtak, 06. srpnja, u Koprivnici će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija će se održati u suradnji s Nogometnim klubom Slaven Belupo, portalom Klikaj.hr i Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica na Gradskom stadionu (M. P. Miškine 10) od 16 do 18 sati.

Upis u Hrvatski registar nije moguć ciljano za određenu oboljelu osobu, već upisom povećavate šansu za ozdravljenje svim oboljelim osobama diljem svijeta.

Ova akcija nastavak je suradnje Zaklade Ana Rukavina s kolegama 31-godišnjeg Nikole Pokrivača, bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca i člana Slavena Belupa, oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži. Mnogi oboljeli, zajedno s gospodinom Nikolom Pokrivačem, čekaju svog podudarnog darivatelja.

Drago mi je da se i kao Grad Koprivnici i kao Slaven Belupo možemo uključiti u ovu akciju. Nikoli možemo izraziti želju da što prije ozdravi i da nam se vrati na nogometne terene. Apeliramo na Koprivničanke i Koprivničance da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji, da i na toj akciji pokažemo koliki smo grad sa srcem, koliko u sebi imamo solidarnosti, koliko nam je stalo do jednakosti i kolika nam je želja da pomognemo onima kojima je potrebna ruka pomoći. Jer, kad je čovjek bolestan ima samo jednu želju, a to je da bude zdrav. Ne mora biti da će se ta baza koristiti u Hrvatskoj, dakle, pomažemo cijelom svijetu – rekao je koprivnički gradonačelnik i zamjenik predsjednika Slavena Belupa Mišel Jakšić na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama koprivničkog prvoligaša.

Upisom u Hrvatski registar, kojem mogu pristupiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti, povećava se šansa za ozdravljanje teško oboljelim osobama od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

– Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u bazi ima 3000 darivatelja krvi u dobi od 18 do 40 godina koji mogu dati uzorke krvi za tipizaciju tkiva za potencijalne darivatelje koštane srži ili perifernih matičnih stanica u Zakladu Ana Rukavina. Mi ćemo osigurati volontere koji će pripomoći našim građanima pri ispunjavanju pristupnica i zdravstvenih upitnika, a građani koji se odazovu dat će samo jednu epruvetu krvi od 7 mililitara, tako nije količina kao kod darivanja krvi 450 mililitara. Vjerujemo da će se Koprivničanci akciji odazvati u velikom broju jer i inače pokazuju veliku humanost – istaknula je Adela Sočev, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa.

Glasnogovornik Slavena Belupa Mirko Kvakarić također je pozvao sve građane da podrže akciju.

– Nikola Pokrivač na žalost ne može biti s nama, ali poručuje da mu je jako drago što će se akcija održati i u Koprivnici i zahvaljuje svim ljudima dobre volje na humanosti koju pokazuju – prenio je nogometaševu poruku Kvakarić.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama.

– Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.488 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu – poručili su iz Zaklade Ana Rukavina.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content