Članovi Kluba mladih obilježili Svjetski dan sindroma Down

Tri darivatelja u obitelji najzlatnijih sa sto davanja
23/03/2015
Edukacija o ulozi volontera u pružanju socijalnih usluga
25/03/2015

KOPRIVNICA – Članovi Kluba mladih Grdaskog društva Crvenog križa Koprivnica obilježili su u subotu 21. ožujka Svjetski dan sindroma Down. Na paviljonu u gradskom parku u Koprivnici, noseći šarene čarape, članovi Kluba fotografirali su se na paviljonu te su se s fotografijama prijavili na natječaj Srednje škole Čakovec koja će najbolje fotografije nagraditi kalendarom ‘Male i velike zvijezde’.
Na prvi dan proljeća 21. ožujka obilježava se “Svjetski dan sindroma Down“. Taj datum predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti.
Prosječno jedno od 650 se novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”.
Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.
Down Web 3

Down Web 2

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content