Članovi interventnog tima nagrađeni petodnevnom edukacijom i boravkom na Pagu

Darivatelji krvi Podravke na izletu u Trogiru
08/09/2021
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak, 13. rujna 2021.
10/09/2021

PAG – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organiziralo je edukaciju za članove Županijskog interventnog tima. Edukacija je održana, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, od 3. do 7. rujna 2021.  godine u Dječjem odmaralištu Križevci u Pagu.

Na edukaciji i treningu sudjelovalo je 37 članova županijskog i gradskih interventnih timova. U uvodnom obraćanju Đurđica Trbus, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko–križevačke županije i GDCK Koprivnica zahvalile su im na dosadašnjem trudu i zalaganju te istaknule veliku važnost volontera u djelovanju društava Crvenog križa naše županije. Osim u redovnim aktivnostima, spremni su za djelovanje u izvanrednim situacijama, a to su i niz puta dokazali.

– Naši volonteri bili su izuzetno aktivni od prvog dana ove godine, koju su dočekali na već pomalo zaboravljenom području Sisačko-moslavačke županije koju je pogodio razoran potres. Prvih nekoliko mjeseci 2021. zaista mnogo vremena su proveli pomažući tamošnjem stanovništvu, a usporedo s tim krajem ožujka priključili su se na akcijama masovnog cijepljenja u sportskim dvoranama u sva tri grada županije – Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Svi naši volonteri velikog srca odradili su sate i sate volonterskog rada pomažući potrebitima i zajednici u kojoj živimo, stoga su itekako zaslužili petodnevni boravak na Pagu. Vrijeme su iskoristili za prisjećanje na sve aktivnosti, analizu rada i djelovanja interventnog tima te podsjećanje na niz zakona, pravilnika i odredbi koje su vezane uz Crveni križ i volonterstvo. Iskreno zahvaljujemo našim volonterima koji svoje vrijeme poklanjaju onima kojima je to potrebno – rekla je ravnateljica Adela Sočev.

Za uspješnu i učinkovitu edukaciju organizatori su pripremili niz zanimljivih tema. Ravnateljica Adela Sočev imala je prezentaciju o djelovanju interventnog tima Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te ustroju, zadaći i obuci operativnih snaga HCK. O Etičkom kodeksu Hrvatskog Crvenog križa izlaganje je pripremio Zoran Vinković, dipl. iur., dok je Zdravko Janković, voditelj službe za zdravstvene, socijalne i humanitarne programe u GDCK Koprivnica na edukaciji imao predavanje „Služba traženja – novosti i rad sa stanovništvom s potresom pogođenog područja“. O izmjenama Zakona o volonterstvu i pravilima o upotrebi znaka CK, članove interventnih timova upoznala je Mateja Remetović, stručni suradnik za projekte u GDCK Koprivnica, a Nikola Cik, prof. povijesti održao je prezentaciju o djelovanju Crvenog križa na području današnje Koprivničko–križevačke županije od njegovih početaka do Prvog svjetskog rata.

Dubravka Jaković, predsjednica GDCK Đurđevac i volonterka Mirela Paša na Pagu su imale izlaganje o motivaciji za interventno djelovanje, dok je Stjepan Lončar, dipl. ing. sigurnosti održao prezentaciju „Sudjelovanje članova interventnih timova kao podrška na masovnim cijepljenjima protiv COVID-a 19 i zaštita od požara“, a Karlo Ganžulić, stručni suradnik za projekte u GDCK Koprivnica o Zakonu o humanitarnoj pomoći HCK i Pravilniku o materijalnoj humanitarnoj pomoći. Sofija Paša i Biserka Zobunđija volonterke GDCK Đurđevac održale su radionicu prve pomoći, na kojoj su okupljeni obnovili i utvrdili svoje znanje, a Davor Japec, volonter GDCK Križevci prezentirao je temu „Organizacija smještaja u kriznim situacijama“. Kristijan Kolarek  i Zvonimir Šašek, voditelji ŽIT-a i GIT-a, bili su voditelji kondicijske vježbe koja je odrađena odlaskom do vjetrenjača na vrh brda iznad Paga.

Članovi interventnih timova izrazili su zadovoljstvo što im je omogućena edukacija i razmjena iskustava i ove godine. Prihvatili si poruke edukacije o vrijednosti volonterskog rada, inicijativu za širenje volonterizma i uključivanje novih članova. Slobodno vrijeme proveli su u druženju i upoznavanju znamenitosti Paga, a cijela ova edukacija bila je svojevrsna zahvala članovima interventnog tima za djelovanje u proteklom razdoblju, posebno na pomoći u potresu i tijekom cijepljenja.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content