Akcijama darivanja krvi obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi

Slikovnice Crvenog križa podjelili smo prvašićima u svim osnovnim školama
05/06/2020
Dobrovoljni darivatelji krvi u lipnju dali 444 doze krvi!
19/06/2020

KOPRIVNICA- Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja, obilježava se od 2005. godine odlukom Svjetske zdravstvene organizacije, a kao zahvala dr. Karlu Landsteineru (r. 14.6.1868.) koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Danas u svijetu pristup sigurnoj krvi privilegija je rijetkih. Samo 16% stanovništva može uživati u toj blagodati. Upravo iz tih razloga  tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je „Sigurna krv spašava živote“ pod sloganom „Daruj krv i učini svijet zdravijim“.

Dobrovoljnost, besplatnost, anonimnost i solidarnost principi su na kojima Hrvatski Crveni križ razvija dobrovoljno darivanje krvi u Republici Hrvatskoj.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica desetljećima animira i okuplja dobrovoljne darivatelje krvi  ukazujući na dobrovoljnost, besplatnost i redovitost kao bitnu pretpostavku za osiguranje dovoljnih količina krvi i pravovremenu opskrbu za svakodnevno spašavanje ljudskih života.

Suočeni s epidemijom koronavirusa-COVID 19 mnoge aktivnosti u svakodnevnom životu proteklih mjeseci su stale. Ljudska solidarnost i dobrota su nezamjenjive i bezgranične, a to se pokazalo na našim akcijama darivanja krvi u proteklim mjesecima.

U pet mjeseci 2020. godine na organizirane akcije Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica odazvalo se 2496 dobrovoljnih darivatelja krvi koji su darovali 2125 doza krvi. Upravo zahvaljujući njima godinama postižemo odlične rezultate i u samom smo vrhu Republike Hrvatske po broju darivanja na 100 stanovnika. U 2019. godini taj postotak iznosio je  10,02%, što je bio treći najbolji rezultat u Hrvatskoj.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježit ćemo akcijama dobrovoljnog darivanja krvi planiranih Kalendarom akcija za 2020. godinu:

  • u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica akcije će biti:
  1. lipnja 2020. godine – ponedjeljak – od 8,30 do 12 i 12,30 do 16 sati
  2. lipnja 2020. godine – utorak – od 10 do 13,30 i 14 do 17,30 sati
  3. lipnja 2020. godine – srijeda – od 11 do 14,30 i 15 do 18,30 sat
  4. lipnja 2020. godine – četvrtak – Hlebine od 8 do 11 sati,  Novigrad Podravski od 14 do 17 sati
  5. lipnja 2020. godine – petak – Vegeta i Podravka jela od 12 do 15,30 sati

Svim dobrovoljnim darivateljima krvi čestitamo 14. lipnja-Svjetski dan darivatelja krvi

Pozivamo Vas da i dalje darujete krv, pozovite i prijatelje, jer dobrovoljno darivanje krvi i svi darivatelji krvi blagodat su svake društvene zajednice, a samo dobrovoljni darivatelji krvi karika su u lancu sigurne transfuzije krvi.

Sigurna krv dobivena dobrovoljnim i besplatnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi i drugo).

Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i veću kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi.

U svijetu pristup sigurnoj krvi i dalje je privilegija rijetkih. Većina zemalja s niskim i srednjim dohotkom bori se za dostupnost sigurne krvi jer su donacije nedostatne, a opreme za testiranje krvi je malo. Globalno, 42 posto krvi prikupljeno je u zemljama s visokim dohotkom, u kojima živi samo 16 posto svjetskog stanovništva.

Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi je ” Sigurna krv spašava živote ” pod sloganom ” Daruj krv i učini svijet zdravijim “.

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac – dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. Kroz kampanju poziva se što više ljudi širom svijeta da postanu spasioci redovitim dobrovoljnim davanjem krvi.

Dan i tema su također poziv na akciju vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim službama za transfuziju krvi kako bi osigurali odgovarajuće resurse i uspostavili sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi. Te mjere obuhvaćaju pružanje kvalitetne donatorske skrbi i odgovarajuću kliničku upotrebu krvi (uspostaviti sustave za nadzor nad cijelim lancem transfuzije krvi).

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

  • slaviti i zahvaliti pojedincima koji daruju krv i potiču druge osobe da postanu darivatelji
  • podizanje šire svijesti o hitnoj potrebi za većom dostupnosti sigurne krvi za upotrebu gdje god i kad god je to potrebno za spašavanje života
  • istaknuti potrebu za univerzalnim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njenu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene zaštite kao i postizanju opće zdravstvene pokrivenosti
  • mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini između vlada i razvojnih partnera kako bi održali, ojačali i uložili u nacionalne programe za prikupljanje dostatne i sigurne krvi.

Međunarodne organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnu federaciju organizacija davatelja krvi i Međunarodno društvo za transfuziju krvi, nastavljaju raditi u uskoj suradnji na pružanju smjernica i podrške svom članstvu u njihovim naporima.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content