Održana Škola ‘Mali humanitarko’ za učenike iz triju osnovnih škola

Koprivničanci ugostili članove Kluba 100 kapi iz Rijeke
kolovoz 26, 2019
Pokazali smo kako se pruža prva pomoć na rukometnom turniru „Braća Đelekovčan“
kolovoz 31, 2019

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, organiziralo je školu ‘Mali humanitarko’ u Dječjem odmaralištu Grada Križevaca na Pagu za učenike, članove učeničkih skupina iz triju partnerskih osnovnih škola, kao jednu od aktivnosti u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’.

Škola ‘Mali humanitarko’ održana je od 26. do 30. kolovoza 2019. godine s ciljem da se učenike educira o Crvenom križu kao svjetskoj humanitarnoj organizaciji te o važnosti humanitarnog rada i volontiranja. Poticanjem na učenje o važnosti volonterskih aktivnosti i humanitarnom radu za članove „Malog humanitarka“, stavljen je naglasak na čvrstu vezu između humanitarnog rada i održivog razvoja koje su zalog za kvalitetnu budućnost.

U Školi ‘Mali humanitarko’ sudjelovalo je 15 učenika, po 5 iz svake partnerske škole, za koje su osmišljene radionice i edukacije, a održali su ih voditelji učeničkih skupina iz partnerskih osnovnih škola, zaposlenici gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Teme koje su obrađene bile su slijedeće: Rad i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica predstavila je ravnateljica Adela Sočev, a Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ravnateljica Đurđica Trbus. Osnovna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca, Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, Pravilnik o volontiranju HCK i Službu traženja predstavio je Zdravko Janković, suradnik u projektu i zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Osnove Prve pomoći te Predrasude i diskriminaciju prezentirala je Mirela Paša, učiteljica iz Osnovne škole Molve i voditeljica učeničke skupine. Predstavljanje rada Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac i prezentaciju o Prevenciji nasilja i vršnjačkog pritiska među mladima održala je Ivana Kolar, učiteljica Osnovne škole Molve i predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac. Suzana Balić, učiteljica iz Osnovne škole Ljudevita Modeca, Križevci govorila je o Trgovanju ljudima, a ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec, Kristina Furkes odradila je radionicu Emocije, znam im ime, kroz koju je učenicima na zanimljiv način predstavila razne emocije s kojima će se svi oni susresti tijekom života. Antonija Habajec, zaposlenica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ učenicima je predstavila rad Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije projekt ‘Mali humanitarko’, sat odgoja za humanost koji je osmišljen u sklopu projekta, Zakon o volonterstvu i Etički kodeks volontera te prezentaciju o Prevenciji ovisnosti o alkoholu i drogama.

Osim održanih radionica učenici su imali slobodno vrijeme za druženje i kupanje, svi su tijekom vremena provedenog u Pagu stekli nove prijatelje, a to će im iskustvo također pomoći da postanu humanitarci i volonteri Crvenog križa kasnije u životu.

Nositelj projekta ‘Mali humanitarko’ je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije’.

‘Ovaj program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

hck
hck

Comments are closed.